latinica  ћирилица
13/08/2022 |  19:40 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Овогодишњи приноси ароније рекордни (ВИДЕО)

Иако је суша ове године десетковала воћарску производњу, произвођачи ароније у Српској задовољно трљају руке јер су овогодишњи приноси знатно су већи од прошлогодишњих.
Берба ароније - Фото: РТРС
Берба аронијеФото: РТРС

Овогодишњи приноси ароније на имању Ристића у селу Остружња надомак Станара су рекордни. Суша није утицала на квалитет рода, а наводњавање по принципу кап по кап било је довољно да воће одржи у форми до бербе. Са прве плантаже на којој је 230 садница убрали су двије тоне висококвалитетних бобица.

У богатом асортиману производа осим матичног сока по којем су препознатљиви, имају и суву аронију, чај, ракију, ликере, џемове, као и аронију у меду. Комплетну производњу раде сами, од сјемена, преко саднице до капљице сока, и све је домаћи органски производ.

За литар сока неопходно је више од два килограма свјеже ароније. Након бербе, слиједи мљевење, пресовање, па пастерилизација на 78 степени.

Све што произведу продају на кућном прагу. Поред ароније узгајају и гоџи, купине, а на једном дунуму налази се засад јагода.

Иако је ове године велика потражња за сезонским радницима, Ристићи немају тај проблем. Сваке године род беру исти берачи. Дневно беру девет сати, а наберу по више од 100 килограма.

Са производњом ароније почели су прије девет година, а изабрали су је због приче о њеној љековитости. Задовољни су општинским подстицајима које имају и приходима које остварују од продаје, али о проширењу производње, ипак, не размишљају.