latinica  ћирилица
14/08/2022 |  10:13 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Стремоусов: Биће одржан референдум о самоопредјељењу Херсонске области

Референдум о самоопредјељењу Херсонске области биће одржан без обзира на став САД, чије власти не треба да се мијешају у послове региона и да се према њему односе као према својој колонији, изјавио је замјеник начелника администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Ми нисмо америчка колонија и све ове изјаве дате без узимања у обзир мишљења америчког народа немају никакве везе са нама. Нека САД размисле од колико су држава направиле своје колоније и колико иза себе оставиле сирочади и осиромашеног народа - рекао је Стремоусов за Спутњик.

Према његовим ријечима, ослобођене територије никада неће бити америчке колоније.

- Оне ће увијек бити слободне у саставу једне велике уједињене Русије. Ми се сами бавимо својом културом и будућношћу која је неизбјежно повезана са Руском Федерацијом - нагласио је Стремоусов.

Раније је високи представник америчке владе изјавио да САД не признају припајање Донбаса Русији, одбацују резултате могућег референдума и обећавају брз и оштар одговор у виду антируских санкција.

Током специјалне војне операције руска војска је преузела контролу над Херсонском облашћу и азовским дијелом Запорошке области.

У овим регионима формиране су управе, почело је емитовање руских ТВ канала и радио-станица, обнављају се трговинске везе са Кримом. Региони су објавили планове да постану субјекти Русије.