latinica  ћирилица
14/08/2022 |  10:21 ⇒ 15/08/2022 | 07:17 | Аутор: СРНА

Петровић: Сутра јавни позив домаћинствима за уградњу соларних панела

Генерални директор предузећа "Електропривреда Републике Српске" Лука Петровић изјавио је Срни да ће сутра бити објављен јавни позив за учешће домаћинстава у систему прозјумера, односно за уградњу соларних панела на кровове домаћинстава.
Соларни панели (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL) -
Соларни панели (Фото: EPA-EFE/NEIL HALL)

Петровић је рекао да ће "Електропривреда Републике Српске" са системом прозјумера, који ће чинити око осам одсто потрошача у Републици, бити јединствен у региону са чиме ће обезбиједити додатних 280 гигаватчасова електричне енергије за Српску.

Он је навео да је укупна производња електричне енергије "Електропривреде Српске" годишње око 5.600 гигаватчасова електричне енергије годишње, што значи да ће са овим програмом обезбиједити додатних пет процената.

Петровић је додао да ће са пројектима који су у изградњи, као што су хидроелектрана "Бистрица", хидроелектрана "Дабар", вјетропарк "Хргуд", соларна електрана "Требиње један" и хидроелектрана "Бук бијела", када се ставе на мрежу обезбиједити додатних 25 процената електричне енергије у систему.

- Са системом прозјумера и пројектима који су у току обезбиједићемо додатну трећину постојеће количине електричне енергије у Републици Српској. Оствариће се значајни приходи, са ових пет пројеката и програмом енергетске одрживости домаћинстава и привреде додатни приходи ће бити око 750 милиона КМ - рекао је Петровић.

Критеријуми за уградњу соларних панела у домаћинства

Кад је ријеч о програму енергетске одрживости за домаћинства и привреду, Петровић је рекао да је "Електропривреда Српске" одлучила да обрати пажњу на категорије које имају мање приходе у домаћинствима.

- Основни критеријум за систем прозјумера који `Електропривреда Српске` треба да спроведе за грађане су просјечна примања по члану домаћинства на основу којих ће добити 70 бодова, други критеријум који носи 20 бодова јесте просјечна потрошња електричне енергије у протеклих 12 мјесеци, што је већа имаће и више бодова и преосталих 10 бодова добијају носиоци бројила који су или незапослени или пензионери са пензијом мањом од просјечне пензије - рекао је Петровић.

Он је навео да ће грађани морати да приложе документацију - увјерење о кућној заједници, просјечна примања по члану домаћинства, за оне чланове породице који су незапослени потврду од Завода за запошљавање, те додаје да ће се све унијети у апликацију која се попуњава приликом доласка грађанина на шалтер јавног снабдијевања у 45 општина Републике Српске.

Петровић је рекао да ће грађани на лицу мјеста добити информацију колики број бодова су добили на основу њихове документације.

До октобра коначан списак 50.000 корисника

- Након провјере тачности података, моћи ћемо крајем септембра, почетком октобра да дефинишемо коначан списак 50.000 корисника о снабдијевању у Српској - рекао је Петровић.

Он је нагласио да објекат на који се поставља фотонапонско постројење треба да има грађевинску дозволу, да има сагласност сувласника у случају да је више породица у домаћинству, и потребно је да се опредијеле за једно бројило.

- Ријеч је о постројењима која ће имати фотонапонске ћелије, конструкцију на којој се то држи, те кабловски прикључак комплетног постројења до инвертера, и од инвертера гдје се једносмјерна струја претвара у наизмјеничну иде кабал до бројила које ће бити двосмјерно. Оно ће истовремено мјерити шта се узима из мреже, а шта се шаље у мрежу - рекао је Петровић.

Он је навео да ће све ће бити праћено рачунарским системом на коме ће се имати преглед производње и потрошње онлајн.

- Ово је један од најмодернијих система прозјумера, грађанима ће омогућити повећање капацитета панела и производње електричне енергије до 20 процената од постојеће годишње потрошње, а то значи да ће имати могућност прикључења нових електричних уређаја или већу потрошњу електричне енергије са својих кровова - рекао је Петровић.

Он је нагласио да су бенефити од овог програма ти што грађани у наредних 25 година неће плаћати рачуне за електричну енергију, али ће десет година отплаћивати ту електрану, када ће она постати њихово власништво.

- Та електрана ће грађане коштати колико га је коштао досадашњи годишњи рачун умањен за 10 процената. Евентуална повећања цијене електричне енергије се неће односити на онога ко закључи уговор - рекао је Петровић.

Он је апеловао на грађане који имају мањи просјек примања да се пријаве за програм јер могу имати огромне бенефите.

- Грађани ће платити максимално до 60 процената вриједности постројења, а остатак ће финансирати Електропривреда Републике Српске и Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност - каже Петровић.

Он је рекао да је "Електропривреда Српске" преузела на себе и одржавање тих постројења у периоду од 10 година док грађанин не отплати постројење, а вијек трајања постројења је 25 година.

- На овај начин доћи ћемо до вишкова електричне енергије у систему, што ћемо уновчити, а Електропривреда Српске ће имати корист од тога. Ми ћемо тај наш вишак уложити у субвенционисање ниске цијене ових постројења. За оне грађане који не буду квалификовани за програм, постоји могућност да могу да аплицирају путем банака да дођу до кредитних средстава да изаберу извођача и да имају систем прозјумера - рекао је Петровић.