mtel
latinica  ћирилица
14/08/2022 |  13:58 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Одобрен први грант средстава Мађарске Владе за подршку пољопривреди у Српској

Од 1. септембра ће бити расписан позив пољопривредницима да учествују у пројекту Владе Мађарске у Републици Српској и Дистрикту Брчко, а који се односи на субвенционисање приликом куповине прикључака, опреме и алата запољопривреду. Максималан износ субвенције је 70 одсто од тржишне цијене производа, а максималан износ субвенције по пољопривредном произвођачу је 25.000 евра.
Помоћ пољопривредницима Владе Мађарске у Српској (ФОТО: уступљена фотографија) -
Помоћ пољопривредницима Владе Мађарске у Српској (ФОТО: уступљена фотографија)

Фондација за одрживи развој Републике Српске "Progressus" почиње с реализацијом првог Програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.

Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске, Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Влада Мађарске одобрила је први дио средстава за директну подршку пољопривредницима у износу од 10.967.448.275 мађарских форинти из грантова који се односе на подршку мађарском извозу.

Република Српска се тако придружила групи од шест земаља у којим се већ неколико година реализује овај програм, међу којим су и четири земље чланице Европске уније. Програм подршке реализоваће Фондација за одрживи развој "Progressus" из Бањалуке, која је основана на иницијативу Владе Мађарске, а према моделу у државама у којим се већ реализују овакви програми мађарске Владе.

Фондација за одрживи развој "Progressus" 1. септембра 2022. године објавиће Јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата, а пољопривредници ће моћи да се пријаве на Јавни позив попуњавањем електронске апликације на званичној интернет страници Фондације.

Пријаву на конкурс могу да поднесу и физичка и правна лица, а основни услови су да су пољопривредници из Републике Српске и Брчко дистрикта, да су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и да кроз Програм желе да купе пољопривредну механизацију, опрему или алате мађарске производње.

Коначну одлуку о додјели бесповратних средстава доноси мађарска непрофитна мрежа за економски развој Централне Европе – ЦЕД, организација мађарске Владе која је партнер Фондације у реализацији Програма подршке.

Представници Фондације ће од понедјељка, 15. августа до објаве Јавног позива обићи више од 15 градова и општина у Републици Српској како би пољопривреднике и цијелу заједницу детаљно информисали о Програму и Јавном позиву.

Дистрибутери и произвођачи мађарске механизације и опреме биће присутни на промотивним догађајима, па ће пољопривредници на лицу мјеста имати прилику да се информишу и о понуди машина које ће моћи да набаве кроз Програм подршке.

Сви детаљи о Програму подршке, те условима и начину пријаве на Јавни позив ускоро ће бити доступни на званичној интернет страници Фондације forsrpska.org, а сви заинтересовани пољопривредници од 1. септембра моћи ће да се информишу и у канцеларијама Фондације у Бањалуци, Бијељини, Градишци и Дервенти.