mtel
latinica  ћирилица
14/08/2022 |  15:06 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

У Дрвару одржана 21. Међународна смотра фолклора (ВИДЕО)

У Дрвару је одржана 21. Међународна смотра фолклора "Аматери своме граду". У Радничком дому, игре и пјесму представило је 20 културно-умјетничких друштава из Републике Српске, Федерације БиХ и региона.
Дрвар - смотра фолклора - Фото: СРНА
Дрвар - смотра фолклораФото: СРНА

Чување игре, пјесме и народних обичаја Дрварчана у исељеништву, мотив је смотре "Аматери своме граду". Ова традиционална манифестација окупила је Дрварчане расуте по свијету и госте ове општине из регије.

Организатор манифестације је Аматерско-културно умјетничко друштво "Мира Лукач" из Дрвара, које ове године обиљежава и 98 година постојања.

Предсједник Друштва Радослав Боснић рекао је Срни да су дрварски фолклораши наступали широм планете и да су "оставили траг" гдје год да су заиграли и запјевали.

- Наше уначко коло и истоимена ношња је нешто величанствено - рекао је Боснић.

Културно-умјетничко друштво "Јандрија Томић Ћић" из банатског села Крајишник из Србије његује традицију и обичаје крајишких Срба, а Мирославка Родић из овог КУД-а каже да су Крајишници колонизатори населили село Крајишник у којем живе и дјелују.

Представљена је традиција Срба са тромеђе Лике, Босне и Далмације. Из Хрватске у Дрвар су пристигла друштва из Книна, Ервеника, Удбине и Сплита, а Владимир Маринко је у Дрвар стигао из Врлике, малог мјеста у далматинској Загори.

- Једна од најљепших народних ношњи је врличка. Специфичан је детаљ што се врличка народна ношња разликује када је носе дјевојчице, дјевојке и удате жене. Живописна и пуна детаља. Из врличког краја долази и древни православни обичај - чување Христовог гроба - рекао је Маринко.

Као гост, дио смотре била је предсједник Удружења жена "Косовске долине" из Хрватске, Радмила Берић. Добитник је Ордена предсједника Србије, Александра Вучића, за допринос у раду са српском заједницом у Далмацији. Каже, поносна је на одликовање јер добра дјела "малих људи" постају видљива.

- Ми смо из Хрватске помогли овдје да се покрену додатно освјетљавање спортско-рекреационог центра "Радомир Ковачевић", тако да је то један у низу наших заједничких пројеката - каже Берићева.

Помоћник начелника општине Дрвар Бранкица Милаковић рекла је да је општина генерални покровитељ смотре фолкора и да се труде да буду добри домаћини.

- Његовање културе, традиције и народног стваралаштва је јако битно за све нас - рекла је Милаковићева.

Догађају је присуствовао велики број посјетилаца, међу којима и млађи нараштаји који ће наставити да проносе кулурну баштину овог слободарског краја.