latinica  ћирилица
14/08/2022 |  15:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа позвао на хитну помоћ да се спријечи глад у Сомалији

Папа Фрањо изјавио је данас да је рат у Украјини скренуо пажњу са проблема глади у свијету и позвао на хитну помоћ у храни како би се спријечила глад у Сомалији.
Папа Фрањо (Фото: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI) -
Папа Фрањо (Фото: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI)

- Људи овог региона, који већ живе у веома несигурним условима, сада су у животној опасности због суше - поручио је он у недјељном обраћању на Тргу Светог Петра, мислећи на Рог Африке, пренио је Ројтерс.

Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) саопштила је овог мјесеца да би могла званично да прогласи глад у осам региона Сомалије сљедећег мјесеца уколико стока настави да умире, цијене кључних роба наставе да расту, а хуманитарна помоћ не стигне до најугроженијих.

Папа Фрањо је у обраћању вјерницима и туристима на тргу желео да скрене пажњу на, како је рекао, тешку хуманитарну кризу која је погодила Сомалију и нека подручја пограничних земаља.

- Нажалост, рат у Украјини је одвукао пажњу и ресурсе, али то су циљеви који захтијевају највећу посвећеност, борба против глади, здравствена заштита, образовање- рекао је он.

Агенција УН за избјеглице, УНХЦР и Норвешки савјет за избјеглице (НРЦ) саопштили су прошле недјеље да је око милион људи интерно расељено у Сомалији од јануара мјесеца.

Агенције УН позвале су друге организације да пруже више средстава како би помогле у сузбијању глади у Сомалији, која је једна од најподложнијих земаља на климатске промјене.

- Надам се да међународна солидарност може ефикасно да одговори на ову ванредну ситуацију - поручио је папа Фрањо.