latinica  ћирилица
14/08/2022 |  15:17 | Аутор: СРНА

Мајкић: Бошњаци мисле да ће НАТО чувати и остваривати њихове политичке циљеве

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је данас да је жеља Бошњака да их НАТО чува и остварује њихове политичке циљеве, али да вјерује да ће аргументи осталог дијела човјечанства бити да се у војне савезе улази само уз изричит захтјев и да ће то важити и за БиХ.
Душанка Мајкић - Фото: СРНА
Душанка МајкићФото: СРНА

Мајкићева је рекла Срни да у БиХ не постоји јединствен договор када је у питању улазак БиХ у НАТО, те да су познати јасни ставови Републике Српске и да то не може да буде "натурено".

- Ако се то доведе још у везу са доласком, појачањем њемачких војника у ЕУФОР-а у БиХ, што такође, наводе да је као један од циљева приближавање БиХ Европској унији и НАТО-у, онда се види да се са свих страна предузима активност како би БиХ на силу била угурана у НАТО - истакла је Мајкићева.

Она је додала да су политички ставови у Републици Српској по том питању јасни, те да до сада никада ниједна земља није на силу улазила у било какву војну организацију, па вјерује да то неће бити ни БиХ.

- Ни сам НАТО више није она снага која је био. Околности око Украјине мијењају и политички и војни тренутак у којем свијет живи - истакла је Мајкићева.

Коментаришући преписку министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, Мајкићева је рекла да је Турковићева још једном злоупотријебила Министарство које је потпуно подређено једној политичкој опцији и једном политичком ставу и не занима је шта било ко други мисли о томе.

- Она злоупотријебљава функцију на којој се налази и ни на који начин не покушава да направи подношљиве односе у овој земљи за заједнички живот, тако да ту нема никаквог изненађења. Она ће чинити све оно што је у интересу Бошњака и све што је супротно интересима друга два народа у БиХ - истакла је Мајкићева, која је делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Столтенберг је навео да НАТО развија сет мјера, посебно скројених за БиХ, у складу са потребама.

Генерални секретар НАТО-а је у одговору на писмо Турковићеве навео да ће НАТО "наставити да сарађује са БиХ и другим међународним партнерима ради очувања стабилности и промоције реформи у БиХ".