latinica  ћирилица
14/08/2022 |  19:00 ⇒ 15/08/2022 | 07:15 | Аутор: РТРС

Цетиње и данас тугује, а мотив злочина још непознат (ВИДЕО)

У Владином дому у Цетињу одржана је комеморативна сједница за трагично настрадале у незапамћеном масакру, након што је 34-годишњи Вук Бориловић из ловачке пушке убио 10 људи, међу којима и двоје дјеце, а ранио још шест. У подгоричком Клиничком центру лијече се три пацијента, два су ван животне опасности, док је трећи у критичном стању. Убијени су данас сахрањени у Цетињу.
Комеморација на Цетињу (Фото: Screenshot/ Tanjug) -
Комеморација на Цетињу (Фото: Screenshot/ Tanjug)

У Црној Гори данас мук. Комеморативном сједницом, Цетиње, али и цијела земља опростили су се са жртвама незапамћеног масакра.

Градоначелник Цетиње Никола Ђурашковић поручио је да је трагедија незапамћених размјера погодила Цетиње и Црну Гору и све оставила у шоку.

- Од прекјуче је наш град окован тугом и шоком, да су невине жртве страдале без било какве кривице у једном безумном нападу. Овакав дан се не памти - казао је Ђурашковић и додао да не постоји ријеч утјехе за породице.

Он је нагласио да њихови брутално прекинути животи остају неизбрисиви дио сјећања, али и опомена свима у Цетињу и цијелој Црној Гори да се учини све да се овакав страшан догађај више никад не понови.

Потпредсједник Скупштине Цетиње Мирко Станић казао да је Цетиње обавијено тугом као никада до сад.

- Цетиње у своме туговању није само, тугује цијела Црна Гора, а ријечи подршке стигле су са свих страна - рекао је Станић.

Комеморацији су присуствовали чланови породица трагично страдалих, представници локалне власти, Владе као и предсједник државе Мило Ђукановић.

Цетињанин Тиодор Радуновић у стравичном злочину остао је без два члана породице. Након комеморативне сједнице, позвао је власти да ослободе одговорности суграђанина Ненада Калуђеровића који је, како каже, зауставио крвави пир.

О мотиву масовног убиства, кажу стручњаци, још је тешко говорити.

- Конкретизација и изјашњавање о разлозима у овом моменту, као и у недостатку информација, ја као стручњак сматрам неодговорним - рекла је за РТРС психијатар Мира Варагић.

Ментално здравље страна је и запостављена тема, појашњавају стручњаци.

У Црној Гори, према званичним подацима, има више од 100 хиљада комада регистрованог оружја. Случај Бориловића, кажу стручњаци, реалан је приказ шта може да се деси када се то оружје нађе у погрешним рукама.

Апелују на надлежне - пооштрити процедуре за добијање дозвола за оружје, али и појачати контролу.