mtel
latinica  ћирилица
14/08/2022 |  19:28 ⇒ 19:28 | Аутор: СРНА

Линта: Хрватска намјерно опструише обнову српских кућа на Банији

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да Влада Хрватске намјерно опструише обнову порушених кућа на Банији, јер су њихови власници у већини случајева Срби и тиме на перфидан начин подстиче њихов тихи егзодус са тог подручја.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- Прошло је годину и осам мјесеци послије катастрофалног земљотреса на Банији, а готово се ништа није промијенило у погледу санирања посљедица. Скандалозна је чињеница да Влада Хрватске није обновила ниједну порушену кућу за шта не постоји никакво оправдање - навео је Линта у писаној изјави.

Због тога је, како каже, велики број Срба принуђен да се исељава са Баније, јер им држава Хрватска шаље поруку да "нису добродошли".

- Јасно је да власт у Загребу на перфидан начин подстиче тихи егзодус Срба са Баније. Други велики проблем је што хрватска власт опструише рушење хиљада тешко оштећених кућа које не могу да се поправе, као и појединих зграда - додао је Линта.

Он каже да постоји један број приватних донатора који желе да поклоне или саграде куће, али је предуслов да се сруше оштећене куће и уклони остаци.

- Такође, постоји један број људи који би сами изградили куће, али немају средстава да уклоне остатке порушених стамбених објеката. Ипак, један мањи број породица је обновио своје куће уз велика финансијска издвајања. Међутим, Влада Хрватске одбија да тим људима барем надокнади трошкове материјала уз неразумно објашњење да немају потребне елаборате - наводи Линта.

Он истиче да је очигледно да Влади у Загребу није у интересу да се људи уселе у нове куће, те подсјетио да у контејнерима и даље живи хиљаде људи међу којима су мајке са дјецом, старци и тешки болесници.

Линта је указао да постоји значајан број такозваних канцеларијских контејнера који немају санитарни чвор и купатило, а породице које живе у њима немају се гдје окупати већ 20 мјесеци.

- Људи се зими смрзавају, а љети је неиздрживо и тешко преживљавају због великих врућина. Влада Хрватске мирно посматра како људи живе у нељудским условима. Један дио људи ће да умре у контејнерима, а други дио ће се такође иселити, а Банија ће остати скоро потпуно без Срба - упозорава Линта.