latinica  ћирилица
14/08/2022 |  20:20 ⇒ 15/08/2022 | 07:14 | Аутор: РТРС

Јаглица: Значајна средства Мађарске сјајна су прилика за пољопривреднике у Српској (ВИДЕО)

Влада Мађарске је, како је и најављено , одобрила први грант за подршку привреди Републике Српске. То су бесповратна средства за суфинансирање набавке пољопривредне механизације, опреме и алата мађарске производње у износу до 25 хиљада евра по пољопривреднику.
Андреа Јаглица - Фото: РТРС
Андреа ЈаглицаФото: РТРС

Фондација за одрживи развој Републике Српске „Прогресус“ почиње с реализацијом првог Програма подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске. Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима до 70% субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра.

- Ради се о укупном износу помоћи Мађарске од око 28 милиона евра, што су значајна срества и сјајна прилика за пољопривреднике у Српској - рекла је Андреа Јаглица, директорка Фондације за одрживи развој.

Она је истакла да први програм подршке се односи на додјелу бесповратних средстава у износу од 70 одсто пољопривредницима за суфинансирање набавке пољопривредне механизације, опреме и алата произведених у Мађарској - рекла је Јаглица.

Позив ће, како је најавила, бити расписан 1. септембра путем електронског формулара на страници www.forsrpska.org и биће отворен до 15. октобра.

Она је додала да се на позив могу пријавити и физичка и правна лица са пребивалиштем, односно сједиштем фирме на територији Републике Српске и Брчко Дистрикта, да им се земљиште налази на овим територијама и да су уписани у регистар пољопривредних газдинстава Српске.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске, Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је позвао домаће пољопривреднике да се упознају о Програму подршке Владе Мађарске и на објави на Инстаграму још једном захвалио Орбану.