latinica  ћирилица
15/08/2022 |  07:04 ⇒ 10:57 | Аутор: РТРС

Јавни позив домаћинствима за уградњу соларних панела

Генерални директор предузећа "Електропривреда Републике Српске" Лука Петровић изјавио је да ће данас бити објављен јавни позив за учешће домаћинстава у систему прозјумера, односно за уградњу соларних панела на кровове домаћинстава.
Соларни панели (Фото: EPA/SASCHA STEINBACH/илустрација) -
Соларни панели (Фото: EPA/SASCHA STEINBACH/илустрација)

Петровић је раније рекао да ће "Електропривреда Републике Српске" са системом прозјумера, који ће чинити око осам одсто потрошача у Републици, бити јединствен у региону са чиме ће обезбиједити додатних 280 гигаватчасова електричне енергије за Српску.

Он је навео да је укупна производња електричне енергије "Електропривреде Српске" годишње око 5.600 гигаватчасова електричне енергије годишње, што значи да ће са овим програмом обезбиједити додатних пет процената.

Петровић је додао да ће са пројектима који су у изградњи, као што су хидроелектрана "Бистрица", хидроелектрана "Дабар", вјетропарк "Хргуд", соларна електрана "Требиње један" и хидроелектрана "Бук бијела", када се ставе на мрежу обезбиједити додатних 25 процената електричне енергије у систему.

- Са системом прозјумера и пројектима који су у току обезбиједићемо додатну трећину постојеће количине електричне енергије у Републици Српској. Оствариће се значајни приходи, са ових пет пројеката и програмом енергетске одрживости домаћинстава и привреде додатни приходи ће бити око 750 милиона КМ - рекао је Петровић.

Јавни позив погледајте ОВДЈЕ.