latinica  ћирилица
15/08/2022 |  08:10 ⇒ 11:50 | Аутор: РТРС

Пашалић: Противградна заштита не може да изазове сушу (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је задовољан радом Противградне превентиве јер је њиховим благовременим дејствовањем спријечена већа штета на усјевима у Српској.
Противградне ракете - Фото: илустрација
Противградне ракетеФото: илустрација

Он је навео да противградна заштита, односно испаљивање ракета не може да изазове сушу, него кишу.

- У посљедњих неколико мјесеци у земљама у окружењу, невријеме је причинио велику штету не само у пољопривреди него и на имовини, а то није могло да се избјегне ни у Српској - рекао је Пашалић гостујући у нашем Јутарњем програму.

Према његовим ријечима, од 15. априла до 15. октобра прошле године испаљено је 630 ракета, а ове године више од 1.100.

Подсјећамо, предсједник Удружења мљекара Владимир Усорац раније је рекао да је испаљивање противградних ракета узрок суше у Републици Српској што је изазвало бројне реакције реакције.

Из Противградне превентиве најоштрије демантују и изјаву Усорца да се противградна заштита не спроводи нигдје у Европи, осим у Републици Српској, те истичу Мађарску као најсвјежији примјер гдје су за развој управо ове дјелатности кориштена средства ЕУ.

- Ова дјелатност се спроводи на дијеловима Шпаније, Француске, Грчке, Аустрије Њемачке, Бугарске, Румуније, Молдавије, Русије и Србије. У свим програмима противградне заштите који се спроводе користи се исти метеоролошки реагенс - сребро-јодид, који се у облаке уноси путем противградних ракета или генератора са земље или авиона - наводи се у саопштењу и додаје да се управо сребро-јодид користи и у програмима повећања падавина, због своје особине да дјелује као заметак кише и на себе везује влагу из облака.