latinica  ћирилица
15/08/2022 |  09:16 ⇒ 09:29 | Аутор: СРНА

"Штембиљ" - најбоља представа на Данима позоришта

Представу "Штембиљ" Драмског студија "Даске" из Лакташа публика је прогласила за најбољу на Данима позоришта у Мркоњић Граду.
Представа "Штембиљ" у Мркоњић Граду - Фото: СРНА
Представа "Штембиљ" у Мркоњић ГрадуФото: СРНА

Аутор текста је Александар Васиљевић, а режисер Огњен Тодоровић који је раније рекао новинарима да представа говори о породици из једног села у Херцеговини.

- Прича прати херцеговачку породицу из једног села у које долази Милуша, која доноси са собом дашак Београда, урбаног стила живота. Она доноси комплетну нову причу за коју херцеговачко село дефинитивно није спремно - објаснио је Тодоровић.

У оквиру манифестације 14. Дани позоришта одигране су и представе "Вија долорис" Центра за културу "Масука" из Велике Плане, "Гласно као шапат" ДИС театра из Бањалуке и Академског позоришта "Крсманац" из Београда и "Друга срећа" Драмске сцене СПКД "Просвјета" из Прњавора.

Аутор, режисер и глумац у синоћњој представи "Друга срећа" Синиша Тешановић рекао је да је представа настала у вријеме короне, те да им је она била својеврсни излаз из тешке ситуације, "терапија" осмијехом.

- Сви глумци су имали задатак да осмисле по један лик, а онда сам ја то драматуршки обрадио. Хтјели смо да направимо драму са елементима комедије и да женама у ансамблу дамо већи простор. Ми мушкарци смо ту помагачи, епизодне улоге - истакао је Тешановић.

Директор Фестивала Соња Јовандић навела је да је мркоњићка публика протеклих дана имала прилику да види различите представе и да је избор био шаролик - од авангарде до историјских тема.

Организатор Дана позоришта, који се одржавају у позоришној сали Културног центра "Петар Кочић", је Градско позориште, а покровитељ општина Мркоњић Град.