latinica  ћирилица
15/08/2022 |  10:31 ⇒ 19:17 | Аутор: РТРС

Почела промоција програма подршке Владе Мађарске (ВИДЕО)

Фондација за одрживи развој Републике Српске "Прогресус" почиње реализацију првог Програма подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске.
Прњавор - Фото: РТРС
ПрњаворФото: РТРС

Програм подршке промовисан је данас пољопривредницима у Прњавору и Дервенти.

У Прњавору, Фондација се састала са начелником општине и пољопривредницима и представила услове пројекта за додјелу бесповратних средстава за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата.

- Влада Мађарске одобрила је подршку привреди Републике Српске од око 28 милиона евра у оквиру које ће пољопривредни произвођачи имати могућност да остваре право на бесповратна средстава у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра - изјавила је директор Фондације за одрживи развој Републике Српске "Прогресус" Андреа Јаглица.

Пољопривредник Златко Јокић из Велике Илове, који има фарму музних крава и бави се биљном производњом, каже да се сваке године на разне начине сналазе како би набавили нову опрему и механизацију.

 Градоначелник Дервенте Милорад Симић изразио је задовољство што се уноси још новина у подршци пољопривреди, те захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и премијеру Мађарске Виктору Орбану.

- Дервента је објеручке прихватила могућност учешћа. Сазвали смо пољопривредне произвођаче да се детаљније упознају о чему је ријеч. Одушевљен сам понуђеним и вјерујем да ће наши пољопривредни произвођачи искористити овај моменат - рекао је Симић.

 У Фондацији за одрживи развој Републике Српске "Прогресус" истичу да ће промоција овог програма бити настављена и сутра у Добоју и Доњем Жабару, а у сриједу у Бијељини и Брчком.

Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима до 70 oдсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од двије и по до 25.000 евра. 

Позив ће бити расписан 1. септембра. Укупан износ цијелог пројекта је око 28 милиона евра, изјавила је Андреа Јаглица директорка Фондације за одрживи развој Прогресус.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске, Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је позвао домаће пољопривреднике да се упознају о Програму подршке Владе Мађарске и на објави на Инстаграму још једном захвалио Орбану.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)