latinica  ћирилица
15/08/2022 |  10:47 | Аутор: СРНА

Дрецун: Приштина припрема насиље на сјеверу Космета

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун упозорио је да све што се ради на сјеверу Космета указује на то да је Приштина спремна да спроведе насиље над српским народом, што би могло да доведе до сукоба, који може да измакне контроли и угрози читав регион.
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Милован Дрецун (Фото: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

Дрецун сматра да Запад, а првенствено САД и НАТО, због тога морају да учине све да зауздају премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија и убиједе га да одустане од свог плана за освајање сјевера.

- Најпроблематичније је то што такозвана војска Косова има план за освајање севера. Пук из Гњилана, који је намјењен за мировне мисије, жељели су да употребе у посљедњој кризи. Били су спремни на сукобе и масовно насиље над Србима. То је оно што забрињава, а САД и ЕУ то не смију да крију - рекао је Дрецун за Телевизију "Пинк".

Он тврди да су план за заузимања сјевера српске покрајине направили турски и британски војни стручњаци, који и раде на формирању такозване војске Косова.

- Имамо гомилу активности гдје поједине земље НАТО пружају пуну подршку Косовских безбједносних снага и дјелују обавјештајно са својим службама на сјеверу Косова и Метохије, као и у централној Србији - рекао је Дрецун.

Он сматра да ће на понашање Куртија пресудан значај имати поруке генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који ће се 17. августа у Бриселу одвојено састати са Куртијем и предсједником Србије Александром Вучићем.

- Кључна ствар је да ли ће Запад утицати на Куртија да прихвати неко компромисно рјешење за таблице. Ако одбије, то значи да ће они кренути у релазацију те одлуке, а Срби ће се супроставити. Ако не буде договора о таблицама, имаћемо изузетно тешку ситуацију - сматра Дрецун.