latinica  ћирилица
15/08/2022 |  12:12 ⇒ 12:14 | Аутор: СРНА

Кина: Вашингтон није научио лекције из Авганистана

Америчке власти нису научиле ниједну лекцију из колапса свог покушаја да демократизују Авганистан и бијега САД и њихових савезника из те земље, навео је портпарол Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин у саопштењу поводом годишњице уласка талибана у Кабул.
Застава Кине (Фото: EPA/JEROME FAVRE
/илустрација) -
Застава Кине (Фото: EPA/JEROME FAVRE /илустрација)

- Моменат из Кабула означава колапс наметнутог покушаја САД да спроведе страну демократизацију. Путем демократије сваке земље може само да се независно креће њен народ, у складу са националним условима - истакао је Ванг.

Он је подсјетио да су САД и њихови савезници окупирали Авганистан на 20 година тек да би све напустили и побјегли.

Ванг је напоменуо да су САД, од завршетка Хладног рата, извршиле инвазију на разне државе широм свијета, под изговором демократије и људских права, те да су изазвале сукобе на основу сопствених геополитичких интереса.

- Људи широм свијета су се противили томе. САД су омануле у Авганистану, али их то није ничему научило - нагласио је Ванг.

Ванг је навео и то да САД не само да су замрзнуле седам милијарди долара авганистанских девизних резерви, што је створило препреке обнови и развоју Авганистана, већ никада нису престале да се мијешају у унутрашња питања и спроводе политичку манипулацију у име такозване демократије и људских права, јавио је ТАСС.

Талибани су 15. августа прошле године, у оквиру операције преузимања власти у Авганистану, ушли у Кабул без борбе, након што се тадашњи предсједник Ашраф Гани повукао са власти и побјегао из земље.

САД су послије тога започеле повлачење војске из Авганистана, које је завршено у септембру, чиме је окончана америчка војна мисија у тој земљи која је трајала готово 20 година