latinica  ћирилица
15/08/2022 |  12:40 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Вучић: Свака бомба коју произведемо има десет купаца

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је огроман недостатак оружја у свијету и да све што Србија произведе може да прода "буквално у три дана".
Александар Вучић (фото: TANJUG/ Miloš Milivojević) -
Александар Вучић (фото: TANJUG/ Miloš Milivojević)

- Захваљујући огромној тражњи, свака мина, бомба има десет купаца. То показује у ком смјеру свијет иде - рекао је Вучић који је на Војној академији у Београду присуствовао приказу новопроизведеног наоружања и војне опреме из домаће намјенске индустрије за потребе Војске Србије.

Он је оцијенио да ће се због више нивоа санкција међу државама у свијету све теже производити оружје и да је зато потребно што више се ослонити на домаћу производњу.

- Поносан сам на нашу војску и војну индустрију, људе који вјерно и марљиво раде. Мораћемо да наставимо да снажимо одбрамбене капацитете, војску и одбрамбену индустрију - рекао је Вучић.

Он је најавио да Војсци Србије стиже још 11 хеликоптера "Ербасових" вишенамјенских хеликоптера "Х-145М", а да у МУП стижу још два хеликоптера "пума".

Он је најавио наставак улагања у војну индустрију и указао да самоходну хаубицу из домаће производње "нору" сви траже.

- Не можемо да произведемо колико их људи траже. Имамо на "камазовим" камионима, а имаћемо и на МАН-овим - рекао је Вучић.

На приказу, којем су присуствовали и министар одбране Србије Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић приказани су, између осталих и оклопно борбено возило точкаш "лазар" са митраљезом калибра 12,7 милиметра, као и даљински контролисано возило без посаде "милош" са митраљезом 12,7 милиметара.

Приказан је и хибридни противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем кратког домета – "Пасарс" израђен у Војнотехнички институту Београд. Намијењен је за одбрану од дејства софистицираних нисколетећих циљева, а ефикасан и за уништавање циљева на земљи и води, као и вишецјевни бацачи ракета "пламен" и "огањ".

Ту су и модернизовани радари, нови "фап" камиони, нове генерације стрељачког наоружања које производи крагујевачка "Застава", нишанске справе, али и беспилотна летјелица "пегаз", развијена на Војнотехничком институту, која ће у догледном периоду бити уведена у употребу у Војсци Србије.