latinica  ћирилица
15/08/2022 |  13:15 ⇒ 14:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Идемо у Брисел да покушамо да очувамо мир

Предсједник Србије Александар Вучић каже да иде у Брисел на дијалог Београда и Приштине како би покушао да очува мир и стабилност. То је, истиче, његов једини циљ. Поручује и да ће Влада бити формирана прије јесени.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Александар Вучић је, након присуства приказу новопроизведеног наоружања, поручио да Србија никоме и ничим не пријети, већ жели само да обезбиједи поштовање међународних правила и међународно правних норми - од Резолуције УН 1244 до Бриселског споразума.

- То су споразуми који су важећи, на снази и морају да буду поштовани и примјењивани - истакао је Вучић у изјави новинарима.

На питање да ли Аљбин Курти појачава реторику у односу на Београд због унутрашњих проблема, имајући у виду рестрикције струје, рекао да то не жели да коментарише.

- Надам се да неће морати да искључују струју, јер би било лоше за њих, за нас и све људе који живе тамо. У питању је велики новац. Струја може да се купи на тржишту, али питање је ко може да је плати. Питање је да ли је донио одлуку да се не задужује додатно или да ли нема новца - примијетио је Вучић.

Навео је да није лако, јер је цена струје данас виша од 430 евра, а када се купује за зиму и више од 1.000 евра по мегават сату.

- Код нас се за мегават сат плаћа 40 евра, што је 25 пута више - рекао је Вучић те додао да је питање колико један ентитета, или нека држава тај терет може да преузме на себе.

- Ми и даље имамо новца, уз безброј проблема који нам се на дневном нивоу отварају у вези са струјом. За сада успијевамо да издржимо. Имамо довољно новца да ни на који начин не угрозимо ниво јавног дуга - рекао је Вучић.

На питање како тумачи реакцију ЕУ, односно саопштење у којој се изједначава кривица Београда и Приштине за подиздање тензија на КиМ, и размјену запаљиве реторике, одговорио је да нема никакав коментар.

- Тако је најбоље - констатовао је Вучић.