latinica  ћирилица
15/08/2022 |  13:40 | Аутор: СРНА

Агенција за банкарство: Банке да детаљно обавјештавају кориснике

Агенција за банкарство Републике Српске прописала је обавезу банкама да извјештајем о накнадама за услуге у вези са платним рачуном обухвате све накнаде које су наплатиле кориснику, саопштено је данас из ове агенције.
Агенција за банкарство Републике Српске - Фото: РТРС
Агенција за банкарство Републике СрпскеФото: РТРС

Извјештај мора да садржи и податке о свим каматама које су банке наплатиле од корисника, као и о каматама које је корисник остварио.

Агенција прописује обавезу банке да кориснику, без накнаде, достави или на други начин учини доступним извјештај о свим накнадама за услуге повезане са платним рачуном, на уговорени начин, најмање једном годишње.

Дефинисано је да је, у случају гашења платног рачуна, банка дужна кориснику без одлагања доставити извјештај о наплаћеним накнадама до његовог гашења, и то најкасније у року од 30 дана.

Агенција је усвојила одлуке о садржају, роковима и начину достављања података о међубанкарским накнадама, о утврђивању листе најрепрезентативнијих услуга у вези са платним рачуном, о утврђивању садржаја информативног прегледа тих услуга и накнада и о утврђивању форме и садржаја извјештаја о накнадама за ове услуге.

Наведене одлуке примјењују се на банке са сједиштем у Републици Српској и на организационе дијелове банака са сједиштем у Федерацији БиХ и Брчко дистрикту