latinica  ћирилица
15/08/2022 |  14:15 | Аутор: СРНА

Којић: Неопходна хитна екстрадиција Махмуљина, Суд БиХ саучесник у бјекству

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић изјавио је да се по хитном поступку мора покренути процедура екстрадиције пресуђеног ратног злочинца Сакиба Махмуљина из Турске и истиче да се у вези његовог бјекства мора поставити питање одговорности надлежних у Суду БиХ.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић наводи да је Суд БиХ саучесник у бјекству Махмуљина у Турску, јер нису издали упутни акт.

Он истиче да Суд БиХ потјерницу за Махмуљином, некадашњим командантом Трећег корпуса такозване Армије БиХ, мора да распише у складу са законском регулативом о међународној правној помоћи.

- Овдје је ријеч о превари. Једино рјешење је да се по хитном поступку покрене процедура да се изврши екстрадиција Махмуљина из Турске на издржавање казне и то је обавеза Суда да уради - истиче Којић.

Којић оцјењује да је сулуда прича Махмуљиновог адвоката да је обавијештен Суд БиХ о одласку на лијечење његовог брањеника и истиче да то није довољно јер је ријеч о правоснажној пресуди.

Он за "Вечерње новости" објашњава да је било потребно да добију одобрење Суда БиХ да Махмуљин иде на лијечење или да долази до одгађања извршења казне због здравствених разлога.


Суд БиХ је крајем априла изрекао Махмуљину правоснажну пресуду којом му је одређена затворска казна од осам година због злочина над заробљеним српским цивилима, санитетским особљем и војницима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Умјесто да оде у затвор, Махмуљанин је слободно напустио БиХ и отишао у Турску.

Када је ова информација откривена огласио се његов адвокат који је поручио да су обавијестили Суд БиХ да се Махмуљин налази у Турској на лијечењу.