latinica  ћирилица
15/08/2022 |  14:51 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Иновирани програм за квалитетнији развој дјеце

Иновирани програм предшколског васпитања и образовања омогућиће квалитетнији развој дјеце, а све са циљем остваривања резултата које ће моћи даље да примјењују, изјавила је помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Републике Српске Наташа Цвијановић.
Стручна расправа о Иновираном програму предшколског васпитања и образовања - Фото: СРНА
Стручна расправа о Иновираном програму предшколског васпитања и образовањаФото: СРНА

- Програм ће, умјесто на четири, бити заснован на пет аспеката развоја - говор, комуникација и писменост, физички развој и здравље, друштвени и емоционални развој, откривање и разумијевање свијета, те умјетност и стваралаштво - рекла је Цвијановићева на стручној расправи у Бањалуци у организацији Министарства просвјете и културе и Републичког педагошког завода.

Цвијановићева је навела да сваки аспект развоја има своја поља резултата учења, а свако поље садржи програмске циљеве и задатке васпитача, опште и конкретне резултате учења, те потенцијалне активности које васпитачи могу реализовати са дјецом, саопштено је из ресорног министарства.

Иновирани програм предшколског васпитања и образовања припремио је Стручни тим за предшколско васпитање и образовање у складу са Акционим планом спровођења реформских процеса у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања.

Након дефинисања коначног текста Програма услиједиће обука васпитно-образовних радника у предшколским установа како би били оспособљени за примјену Програма.

Стручној расправи су присуствовали представници предшколских установа у Републици Српској, наводи се у саопштењу.