latinica  ћирилица
15/08/2022 |  16:40 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

Српска задржала кредитни рејтинг на нивоу "Б" са стабилним изгледима

Међународна рејтинг агенција Standard and Poor's (S&P) потврдила је кредитни рејтинг Републике Српске на нивоу "Б" са стабилним изгледима, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

Аналитичари истичу да се "стабилни изгледи" заснивају на процјени да смањен ризик узрокован политичким тензијама имеђу власти на БиХ нивоу и власти Републике Српске омогућава Републици Српској квалитетнији приступ тржишту капитала, како међународном, тако и домаћем.

Према истом извјештају, свеукупно стање у Републици Српској је оцијењено као погодно за сарадњу и са различитим мултилатералним финансијским институцијама.

- Без обзира на раст оперативних расхода који ће довести до незнато слабијих перформанси буџета, аналитичари стабилне изгледе базирају и на очекивањима да ће мјере за ублажавање инфлације у Републици Српској у виду повећања плата, те одобравања различитих субвенција и грантова како привреди, тако и становништву довести до позитивних резултата - наводи се у саоштењу.

Иако Агенција процјењује нешто већи дефицит у односу на планирани, очекује се да ће однос између изворних прихода Републике Српске и дуга остати на стабилном нивоу захваљујући повећању претходно поменутих прихода Републике.

Агенција прогнозира и нешто спорији раст БДП на нивоу БиХ у овој и 2023. години у односу на претходни извјештај и то: са 2,3 одсто на два одсто и са три на 2,5 одсто по годинама респективно.

Према очекивању Агенције, приближан тренд ће бити регистрован и у Републици Српској, а стабилизација свеукупних глобалних економских кретања очекује се током 2024. године.

- Напомињемо да су у цијелом извјештају Стандард анд Поор'с агенције у вези са кредитним рејтингом Републике Српске најбоље оцијењене перформансе буџета, затим слиједи стање дуга, ликвидност и финансијско управљање, а да је најлошијом оцјеном бодовано институционално уређење БиХ. Посљедње наведено је и "главна препрека" за унапређење кредитног рејтинга - истиче се у саопштењу.

Из Министарства финансија Српске подсјећају да је "ова одлука рејтинг Агенције донесена у условима знатно појачаних геополитичких тензија, условима високе инфлације и стањем које се граничи са рецесијом на глобалном нивоу".

Кредитни рејтинг Републике Српске "Б" са стабилним изгледима у контексту глобалних кретања говори у прилог томе да Република Српска води адекватну социоекономску политику која је дала добре резултате, и да се наставак успјешне политике очекује и у наредном периоду, наглашава се у саопштењу.

Из Министарства финансија Републике Српске истичу и да су кључни елементи политика које проводи Влада Републике Српске препознати не само у одлуци ове агенције, већ и у извештајима бројних међународних финансијских институција.