latinica  ћирилица
15/08/2022 |  17:56 ⇒ 17:59 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Српска нема ништа против мисије АЛТЕА, али има против нових трупа, посебно њемачких

Република Српска је дала све од себе да подигне своје капацитете у смислу безбједности и може се данас слободно рећи да је Српска безбједна, али никада не може бити безбједна од глупости и за то су очигледан доказ изјаве Бранислава Бореновића, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Коментаришући изјаву Бореновића да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао са Аналеном Бербок и дозоволио долазак њемачких трупа у БиХ, Ковачевић је рекао да Додик јесте разговарао са Аналеном Бербок, као што је био и на многим другим адресама, укључујући Москву и Брисел гдје је разговарао са Владимиром Путином и Шарлом Мишелом, и сваки пут је поновио да Република Српска нема ништа против мисије АЛТЕА јер је она најбоља варијанта за мир и безбједност у БиХ.

Он је додао да Република Српска нема ништа против мисије АЛТЕА, али никада није рекла да је за то да долазе било какве нове војне трупе, па ни њемачке.

- Немамо ништа против данашње Њемачке, али је потпуно јасно с обзиром на историјске околности, на колективно сјећање нашег народа да присуство њемачких трупа изазива зебњу, страх и узнемиреност код српског становништа, како у Републици Српској тако и било гдје, гдје се налази српско становништво - рекао је Ковачевић.

Он је навео да је мисија АЛТЕА најбоља варијанта за мир и безбједност у БиХ, али под условом да никакве трупе и никаква војна возила неће марширати и демонстрирати силу пред дјечијим вртићима и основним школама у Републици Српској.

Ако било гдје треба да марширају и било гдје да показују да се боре за мир, указао је Ковачевић, то је онда централа СДА јер је то једино мјесто са којег Бакир Изетбеговић упорно даје изјаве које у сваком смислу јесу угрожавање мира и безбједности, те најава новог насиља и ескалације истог, а Република Српска је против тога.

Реагујући на изјаву Игора Црнатка који је рекао да би било најбоље да нема никакве стране војске у БиХ, али да, како каже, убједљиво највећу зебњу и страх код народа изазива "могућност да СНСД поново украде изборе", портпарол СНСД-а је нагласио да је то увреда за све грађане који су учествовали у изборима у Републици Српској и показали шта је њихова воља, шта је то народна побједа и побједа народа који изабере своју власт на слободним изборима.

Он је истакао да је ова Црнаткова изјава само алиби за поразе на изборима, додавши да нису Игор Црнадак и Бранислав Бореновић потпуно неспособни и нису они вјечни губитници.