latinica  ћирилица
15/08/2022 |  19:16 ⇒ 16/08/2022 | 10:53 | Аутор: РТРС

Почела реализација договора Додик - Орбан: Бесповратна средства Мађарске прво стижу пољопривредницима (ВИДЕО)

Оно што су прошлог новембра договорили Милорад Додик и Виктор Орбан почело је да се реализује. Ријеч је о 28 милиона евра подршке Владе Мађарске домаћим пољопривредницима и привреди. У првом кругу подршка иде пољопривреднициа за субвенционисање набавке пољопривредне механизације, опреме и алата. Фондација за одрживи развој Републике Српске "Прогресус" ће расписати јавни позив 1. семпембра. Промоција програма је већ почела, прве адресе су биле Прњавор и Дервента.
Промоција у Дервенти - Фото: РТРС
Промоција у ДервентиФото: РТРС

Нема пољопривреде без механизације! Онима који је то главни извор прихода морају да је или обнављају или купују. Због тога су, кажу прњаворски пољопривредници, субвенције мађарске Владе за њих веома значајне.

Пољопривредник Златко Јокић из Велике Илове, који има фарму музних крава и бави се биљном производњом, каже да се сваке године на разне начине сналазе како би набавили нову опрему и механизацију.

- Ово је изузетно добар пројекат и сигурно ће бити од велике помоћи нашим пољопривредницима, не само за Прњавор него и цијелу Републику Српску. Ми утврђујемо приоритете, а у наредном периоду би нам од изузетног значаја било изналажење начина складиштења, чувања и обраде житарица - каже Јокић.

Пољопривредници Српске имају право на бесповратна средства до 70 одсто од укупних трошкова за набавку механизације, опреме и алата. Пољопривредник плаћа најмање 30 одсто учешћа. Тако корисик фонда за набавку пољопривредне механизације може да добије између 2.500 хиљаде и 25.000 хиљада евра. У доба инфлације, ова средства за њих су вјетар у леђа.

Дејан Вејић, пољопривредник из Дервенте, каже да у данашње вријеме поскупљења тешко опстају.

- Све је поскупило, а наши производи нису, тако да ће ова помоћ значити много. Мање ћу издвојити пара из свог буџета - наглашава Вејић.

Право на учешће имају пољопривредници који посједују земљу на подручју Републике Српске и Брчко Дистрикта. Програм који ће допринијети развоју локалних заједница данас је представљен у Прњавору и Дервенти.

Мишо Вујић из Општинског одјељења за пољопривреду, водопривреду и шумарство изразио је очекивање да ће пољопривредни произвођачи кроз овај програм подршке додатно обновити механизацију како би у наредном периоду лакше обављали пољопривредну производњу.

Он каже да је ово Одјељење на располагању свим пољопривредницима са подручја општине за додатне информације и као помоћ за попуњавање апликација из јавног позива.

Градоначелник Дервенте је истакао да је овај град "објеручке" прихватио могућност учешћа, да су сазвали пољопривредне произвођаче да се детаљније упознају о чему је ријеч.

- Замислите да један производ мађарског произвођача који вриједи 10 хиљада евра добијете за три хиљаде евра. Одушевљен сам понуђеним и вјерујем да ће наши пољопривредни произвођачи искористити овај моменат - додао је Симић.

Презентацијама су приуствовали и дистрибутери мађарске механизације јер је услов да заинтересовани купе механизацију, опрему или алате мађарске производње. Такође, треба да буду уписани у регистар пољопривредних газдинстава или да имају пољопривредну дјелатност ако је ријеч о правним лицима.

- Измирене обавезе за порезе и допринсое су један од услова, такође и да нема пристиглих дуговања која могу да оптерете  реализацију програма - рекла је директорка Фондације "Прогресус" Андреа Јаглица.

Фондација за одрживи развој Републике Српске ће расписати јавни позив 1. семпембра. Укупан износ који је мађарска Влада издвојила за подршку привреди и пољопривреди Српске је око 28 милиона евра. Програм ће бити представљен у 15 локалних заједница, а већ сутра у Добоју.