latinica  ћирилица
15/08/2022 |  21:04 ⇒ 21:07 | Аутор: СРНА

У Ужицу отворен Међународни фестивал дјечијег фолклора "Лицидерско срце"

У Ужицу је вечерас свечано отворен 14. Међународни дјечији фестивал фолклора "Лицидерско срце", који ће до петка, 19. августа у Ужицу, на Златибору и у Вишеграду окупити око 1.000 учесника из 11 земаља, међу којим су три фолклорна ансамбла из Републике Српске.
Ужице - фестивал дјечијег фолклора "Лицидерско срце" - Фото: СРНА
Ужице - фестивал дјечијег фолклора "Лицидерско срце"Фото: СРНА

Током пет дана на фестивалу ће учествовати дјеца из Мађарске, Бугарске, Украјине, Мексика, Словачке, Чешке, Турске, Грчке, Словеније, Републике Српске /БиХ/ и Србије узраста од 10 до 16 година, који ће представити своје ношње, обичаје и игре.

Републику Српску на фестивалу представљају културно-умјетничка друштва из Фоче, Вишеграда и Пала.

Поздрављајући присутне на Тргу Партизана, Борислав Максимовић из Представништва Републике Српске у Србији је истакао да ово представништво више од деценију као суорганизатор помаже фестивал дјечије радости и културе свијета, као сјајну манифестацију која промовише српску културу, обичаје и традицију.

- Овај фестивал представља прави показатељ како требају да функционишу везе српског народа са обје стране Дрине - навео је Максимовић.

Он је додао да је посебно значајно што ће учесници имати прилику да се упознају и са Републиком Српском.

- Традиционалне игре Републике Српске, представиће дјеца из три града - Пала, Фоче и Вишеграда за које смо увјерени да ће заједно са дјецом из наше Србије на најбољи начин промовисати српску културу и традицију - истакао је Максимовић.

Он је рекао да се кроз овај фестивал слави спој младости и традиције, што је увијек добра прилика да дјеца Србије и Републике Српске упознају обичаје и игре из свијета, као и да гости упознају српске обичаје и игре.

Максимовић је пожелио младим учесницима овогодишњег српског и свјетског "Лицидерског срца" срчаност у игри и радост у дружењу, те да из Србије и Републике Српске понесу најбоље и најљепше утиске.

Градоначелник Ужица Јелена Раковић Радивојевић истакла је да фестивал фолклора "Лицидерско срце" доноси дух традиције и фолклорног насљеђа читаве планете и да окупља младе.

- Младима је потребно много више оваквих сусрета, јер је то најлепши пут да на основу личног искуства упознају вршњаке из других земаља и да кроз песму и игру које бришу границе и предрасуде, граде нова пријатељства - истакла је Радивојевићева.

У име организационог одбора Ивана Цветковић је поздравила присутне грађане и дјецу, наводећи да овај фестивал шири љубав и пријатељство, спаја народе, отвара видике и пуни душу.

Претходно је одржан дефиле фолклорних ансамбала кроз град Ужице, а фестивал је отворио наступом фолклорни ансамбл домаћина "Ера" из Ужица.

Вишеград ће у четвртак, 18. августа, бити 11. пут домаћин ове манифестације, која промовише разноликост народних ношњи, традиције, културе и обичаја.

Фестивал "Лицидерско срце" нуди низ других садржаја, фолклорну и грнчарску радионицу, изложбу народних ношњи, посјету атрактивним локацијама, хуманитарну акцију.

Међународни дјечији фестивал "Лицидерско срце" - Ужице 2022. године одржава се под покровитељством предсједника Србије.

Фестивал организује Удружење грађана ЕРА из Ужица, под покровитељством Предсједника Србије а суорганизатори су Град Ужице, Представништво Републике Српске у Србији, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и Туристичка организација Златибор, уз подршку Министарства културе и информисања и Министарства правде Владе Републике Србије.

Од 2009. године када је организован први пут, до сада је на фестивалу учествовало око 11.000 дјеце из 40 држава са пет континената – Европе, Африке, Азије, Сјеверне Америке и Јужне Америке.