latinica  ћирилица
15/08/2022 |  22:04 ⇒ 22:04 | Аутор: СРНА

Асанжови адвокати тужили Централну обавјештајну службу

Адвокати оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа поднијели су тужбу против америчке Централне обавјештајне агенције (ЦИА) и њеног бившег директора Мајка Помпеа тврдећи да је служба нелегално снимала њихове разговоре и копирала податке из телефона и компјутера.
Сједиште ЦИА, Ленгли (Фото: PA-EFE/Chris Kleponis) -
Сједиште ЦИА, Ленгли (Фото: PA-EFE/Chris Kleponis)

Тужби су се придружила и двојица новинара. Адвокати тврде да је ЦИА прекршила уставну заштиту у САД о заштити повјерљивих разговора са Асанжом, који је Аустралијанац, пренио је АФП.

Они наводе да је ЦИА сарађивала са безбједносном фирмом коју је по уговору ангажовала Амбасада Еквадора у Лондону, гдје је Асанж живио у то вријеме, да би шпијунирала Асанжа, његове адвокате, новинаре и остале који су се састајали са Аустралијанцем.

Асанж се суочава са изручењем из Британије у САД, гдје је оптужен за објављвивање америчких војних и дипломатских фајлова 2010. године о ратовима у Авганистану и Ираку.

Адвокат из Њујорка Роберт Бојл, који заступа подносиоце тужбе, рекао је да наводно шпијунирање Асанжових адвоката значи да је право на поштено суђење оснивачу "Викиликса" тиме "нарушено, ако не и уништено".

- Морају услиједити санкције, чак и одбацивање оптужби или повлачење захтјева за изручење као одговор на ове евидентне неуставне активности - рекао је Бојл.