latinica  ћирилица
15/08/2022 |  22:56 ⇒ 16/08/2022 | 07:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Холивуд уз извињење исправља неправду од прије 50 година

Скоро 50 година након што је америчка Индијанка, припадница старосједилачког народа Апача, Сачин Литлфедер (Мало Перо) у вечери додјеле Оскара 1973. године изашла на бину да објасни да велики холивудски глумац Марлон Брандо не жели да прими Оскара због начина на који се у холивудским филмовима приказују Индијанаци, америчка Академија филмске умјетности и науке јој се извинила за злостављање које је након тога претрпјела.
Сачин Литлфедер (Фото: Wikimedia Commons) -
Сачин Литлфедер (Фото: Wikimedia Commons)

Из Музеја филма америчке Академије данас је саопштено да ће 17. септембра Сачин Литлфедер, која сада има 75 година, бити позвана на вече "разговора, зацјељења и почасти", преноси АП.

Када је Марлон Брандо 1973. године освојио Оскара за најбољег главног глумца у филму "Кум", Литлфедер је у индијанској хаљини и мокасинама од јеленске коже изашла на сцену као прва Индијанка која је то урадила на једној додјели најпрестижније филмске награде на свијету.

У свом говору који је трајао 60 секунди, она је објаснила да Брандо не жели да прихвати награду због "начина на који филмска индустрија третира Индијанце, старосједиоце америчког континента".

Неки у публици тада су је извиждали, а према ријечима свједока тог догађаја, глумац Џон Вејн, који се те вечери налазио у бекстејџу, киптио је од бијеса.

Литлфедер се сјећа да је због свог кратког иступања на церемонији додјеле Оскара те 1973. године, била изложена вишегодишњој дискриминиацији, подсијмеху и физичким нападима.

Објављујући одлуку о позиву на извињење који је упућен овој храброј жени, Музеј америчке филмске академије је пренио ријечи предсједника Академије Дејвида Рубина који је написао да је говор који је одржала Литлфедер био снажан јавни иступ "који нас и данас подсјећа на неопходност поштовања људског достојанства".

- Злостављање које сте претрпјели због своје изјаве било је неоправдано. Емоционални терет који сте преживјели и цијена коју сте платили за уништену каријеру у нашој индустрији су непоправљиви. Предуго је храброст коју сте показивали била непризната. Због тога вам нудимо наше најдубље извињење и изражавамо вам наше искрено дивљење- написао је Рубин.

Реагујући на писмо Дејвида Рубина Литлфедер је изјавила да је "дубоко охрабрујуће видјети колико се тога промијенило" од времена прије 50 година када је јавно одбила да прими Оскара у име Марлона Бранда због начина на који се у холивудским филмовима приказују Индијанаци.