latinica  ћирилица
16/08/2022 |  08:43 ⇒ 09:50 | Аутор: Независне

Инспекција улази у бањалучку школу која је преко ноћи отказала наставу

Након што је родитељима дјеце која су била примљена у Приватну средњу медицинску школу "Петар Кочић" у Бањалуци јављено да ипак неће бити одржана настава у овој школској години, они су се обратили Министарству просвјете и културе Републике Српске, које је послало налог Просвјетној инспекцији за ванредни инспекцијски надзор, потврђено је из Министарства.
Бањалука - улица краља Петра Првог Карађорђевића - Фото: СРНА
Бањалука - улица краља Петра Првог КарађорђевићаФото: СРНА

Из Министарства просвјете у културе истакли су за Независне да су упознати с проблемима с којима се суочавају ученици који су уписали ову школу.

- Министарство је запримило писмо родитеља у вези с проблемом ученика уписаних у наведену приватну средњошколску установу те њиховим неријешеним статусом, будући да су обавијештени да оснивач отказује организацију васпитно-образовног процеса у школској 2022/2023. години. С тим у вези, Министарство је предузело све потребне активности како би се ученици уписали у јавне средње школе и занимања која су остала упражњена на претходним уписним роковима - рекли су из Министарства.

Истичу да су родитељи информисани у којим школама имају слободна мјеста за упис ученика.

Бошко Бањац, који је требало да буде директор ове школе, рекао је да је њемачка компанија Ренафат као разлог отказивања наставе навела мали број пријављених ученика - свега 10.

- Школа није имала другог избора већ да обавијести родитеље и свим ученицима је омогућила да се упишу у другу школу. Никоме није јасно зашто је тако слаба заинтересованост, с обзиром на то да су понуђени бесплатно школовање те књиге и плаћена пракса током трећег и четвртог разреда, и опет се само њих 10 пријавило - рекао је Бањац.

Како истиче, он је још почетком јула сазвао састанак родитeља и компаније и они су били у потпуности заинтересовани.

- Родитељи су направили грешку јер нису потписали уговор, тако да ова компанија нема никакве одговорности - додао је Бањац.

Биљана Вучић, мајка једног од ученика, каже да им је 10. августа јављено да се настава неће одржати те да дођу по документе.

- Нико нам се није јавио на телефоне и ништа нам није појашњено. Добили смо документе, а само нам је речено да су Нијемци одустали од финансирања. Нисмо потписивали уговор, речено нам је да су их они припремили, а кроз пар дана је требало да потпишемо - каже Вучићева те додаје да им је обећан добар наставни кадар и часови њемачког, али да ништа није испуњено.

- Моје дијете је у шоку, он сада најрадије не би ишао у школу. Ово је требало да буде прва генерација и школовање би било бесплатно - додала је Вучићева.

Како каже, не знају шта ће даље, а како су им рекли из Министарства, у школама је остало слободних мјеста на три смјера.

Још један родитељ ученика Саша Бабић истиче да су дијете већ били уписали у Техничку школу, али да су одлучили да га пребаце послије разговора с Бањцем, након што им је рекао да је школовање бесплатно.

- Повукли смо папире и пребацили их у ову школу. На састанку с Нијемцима речено је да је све договорено, да ће школа почети и то да ће се прва генерација школовати бепслатно, а остале би плаћале. Међутим, ми добијамо поруку да компанија одустаје од пројекта и да дођемо по документе, уз образложење да су одустали. На том састанку уоште није било приче о броју дјеце која би требало да буду како би школа одржавала наставу - казао је Бабић.

Према његовим ријечима, више није остало слободних мјеста у школама, па је дијете морао уписати у приватну школу.

Покушали смо ступити у контакт са Славком Милојицом, сувласником ове школе, али до закључења овог броја нисмо добили одговор.