latinica  ћирилица
16/08/2022 |  10:51 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Брнабић: ЕУ и Квинта дозвољавају Куртију да понижава Србе

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да Србија мора да учини све да сачува мир који је угрожен због једностраних потеза премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, те неодговорности ЕУ и земаља Квинте, које су га пустиле да понижава Србе на Косову и Метохији.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Упозоривши да Србија "мора да се провуче кроз иглене уши" како би сачувала мир који је на коцки, Брнабићева је оцијенила да је невјероватно да ЕУ не може да натјера Приштину да примијени Бриселски споразум, већ да пребацује лоптицу поручујући Србији да ће бити крива за угрожавање стабилности.

- Квинта и ЕУ допустили су да се Србима на Косову и Метохији укине основно људско право као што је гласање, да се готово 10 година не имплементира Бриселски споразум, да се српски народ малтретира кад се прохте Приштини, а онда се усуде да издају саопштење у којем тврде да ће неко у Београду бити крив за то - рекла је Брнабићева за телевизију Пинк.

Коментаришући приједлоге Приштине и појединих међународних званичника да заједница српских општина мора да буде усклађена са "уставом Косова", Брнабићева је упитала зашто се до сада преговарало и о каквом је компромису ријеч ако се то нуди као рјешење.

- А, је ли онда рјешење може да буде у складу са Уставом Србије, јер је Косово и Метохија, по нашем Уставу, аутономна покрајина Републике Србије? Ако ћемо тако, узмите Бриселски споразум, поцјепајте га и баците у ђубре, па реците да потпис ЕУ ипод њега толико вриједи - навела је Брнабићева.

Говорећи о предстојећим преговорима предсједника Србије Александра Вучића са Куртијем у Бриселу, Брнабићева је оцијенила да је проблем у томе што Курти није урадио ништа за свој народ на економском плану за разлику од Србије, која је стигла до мјеста лидера у региону иако је не тако давно била на зачељу.

- Ми смо напорно радили и направили много, тако да можемо много тога и да изгубимо. Све што смо урадили данас је на коцки ако не успијемо да сачувамо мир и стабилност. Курти, са друге стране, није направио ништа и не може ништа да изгуби, па му рат дође као алиби за неуспехе - нагласила је Брнабићева.