latinica  ћирилица
16/08/2022 |  12:05 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Иконе грчких мајстора од 15. до 19. вијека пред Требињцима у априлу

Жички духовни сабор "Преображење 2022" вечерас ће у Краљеву свечано бити отворен изложбом "Под златним и плавим небом: Иконе грчких мајстора од 15. до 19. века", коју ће и публика у Требињу моћи да погледа наредног априла током Дана Јована Дучића.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Кустос савјетник Народног музеја у Београду Бранка Иванић каже да се ради о 147 икона из фонда Народног музеја у Београду, колекцији која је скупљана све до краја 20. вијека.

- То су иконе које су разни људи продавали, нешто је дошло из колекције познатог публицисте, новинара и колекционара Станислава Кракова, нешто је откупљено од великог колекционара Александра Ђорђевића, а нешто са Двора /Карађорђевића/, док је остатак углавном грађанство понудило, нешто на поклон, а највећи дио на октуп - каже Иванићева за Срну.

Највећи број икона, скоро двије трећине укупног фонда, откупљен је од 1945. до 1975. године од Срба који су послије Другог свјетског рата долазили са простора Далмације, данашње Хрватске и БиХ.

Када је ријеч о стилу, један дио икона су иконе итало-критског иконописног стила настале у периоду турске превласти над југоисточним дијелом Европе, у 15. вијеку, а настале су на Криту, у Венецији и на Јадранској обали.

- Када Крит освајају Турци, али и раније, многи се повлаче на западне крајеве, па се њихова активност пренијела највећим бројем на јонска острва, пријуе свега Крф, сликарство је добило барокни облика, али је задржан исти итало-критски манир сликања - наводи Ивановићева.

Она истиче да су други дио збирке иконе из Солунске и Македонске области, гдје су дјеловале чувене школе Костурска и Охридска, као и друге радионице, односно сликарске дружине које су кружиле по цијелом Балканском полуострву, док је трећа цјелина Левантински барок са краја 19. вијека.

- То је пуно ружица, набора, броката, оне су врло живахне и настајале су у Македонији око Преспанског језера, изузетно плодан крај, велика трговина. Међутим, то јењава пред Турцима - напомиње Ивановићева.

Иконе осликане углавном на дрвету, осим десетак дубореза, прва су изложба средњовјековног одјељења Музеја од повратка у зграду Народног музеја на Тргу Репбулике у Београду 2018. године.

Њихова рестаурација, чишћење и конзервација, трајала је више од три године, а учествовало је цијело конзерваторско одјељење Народног музеја.

Изложба је постављена у Галерији Народног музеја Краљево, а публика може да је погледа до 7. октобра.