latinica  ћирилица
16/08/2022 |  15:04 ⇒ 15:20 | Аутор: СРНА

Рогатица: Помен и полагање вијенаца за српске борце

Код спомен-костурнице у Рогатици данас је служен парастос, положени вијенци и прислужене свијеће за српске и црногорске војнике страдале у борбама 1914. године у тадашњем Срезу Рогатица.
Свијеће - Фото: РТРС
СвијећеФото: РТРС

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић изјавио је Срни да програм "Преображењских дана", уз низ манифестација, садржи и организоване посјете спомен-обиљежјима српским борцима страдалим у претходним ратовима да би кроз културу сјећања оставили задатак будућим генерација да не забораве борце за слободу.

У спомен-костурници у Рогатици почивају посмртни остаци 59 идентификованих лица и велики број некомплетних скелета војника погинулих у Великом рату.

Ово спомен-обиљежје је освештано на Илиндан 1931. године и симбол је борбе против окупатора и тежње српског народа за слободом.

Јагодић је подсјетио да је јуче на Борикама код Рогатице служен помен и освештан новопостављени споменик на мјесту страдања више од 50 војника и официра Југословенске војске у отаџбини погинулих у марту 1942. године.

Он је рекао да је делегација општине Рогатица код тог спомен-обиљежја положила вијенац, те додао да је народ овог краја након 80 година подигао споменик као "мали дуг ове генерације, који се оставља онима што долазе на чување и сјећање", јер број жртава на овом мјесту то заслужује.

Према његовим ријечима, дрвени крст који је народ боричког платоа раније поставио на овом мјесту замијењен је мермерним крстом и плочом са основним подацима о погибији припадника Југословенске војске у отаџбини.

На спомен-плочи на Борикама наведено је да је прекинуто вишедеценијско ћутање о овом злочину.

У оквиру "Преображењских дана" јуче је и у рогатичком селу Сјеверско служен парастос код спомен-обиљежја краљу Петру Првом Карађорђевићу Ослободиоцу које је подигнуто 1925. године.