latinica  ћирилица
16/08/2022 |  15:41 ⇒ 17/08/2022 | 10:29 | Аутор: РТРС

Амбасада Русије у БиХ: Образложења о проширењу војног особља ЕУФОР-а неутемељена

Безбједносна ситуација у БиХ је и даље мирна и стабилна и у том смислу, образложења о потреби проширења војног особља у ЕУФОР-у, укључујући и на рачун војника Bundeswehra, су неутемељена, саопштено је из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.
Амбасада Руске федерације у БиХ (Фото: Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini) - Фото: Facebook
Амбасада Руске федерације у БиХ (Фото: Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini)Фото: Facebook

Саопштење преносимо у цијелости:

У задње вријеме биљежимо пораст броја изјава о перспективама за имплементацију мировне операције ЕУ Алтеа. Штавише, ове изјаве су очигледно спекулативне. Паралелно се намеће идеја да у случају хипотетичког изостанка продужетка мисије након предстојећег у новембру ове године разматрања овог питања у Савјету безбједности УН-а, присуство НАТО контингента у БиХ потребно је хитно појачати.

Полазимо од тога да, како произлази из посљедњег извјештаја снага ЕУ Савјету безбједности УН-а, безбједносна ситуација у БиХ је и даље мирна и стабилна.

У том смислу, образложења о потреби проширења војног особља у ЕУФОР-у, укључујући и на рачун војника Bundeswehra, су неутемељена, а поготово неприхватљивим сматрамо позивања на утицај догађаја у Украјини на ситуацију у БиХ.

Растућа пропагандна галама око Алтее није случајна. Изгледа да поједине западне државе, прије свега САД и Велика Британија, припремају терен за пузећу "НАТОизацију" БиХ.

То се никако не ради у интересу јачања унутрашње безбједности у БиХ, која, како сами западњаци напомињу, није угрожена, већ ради геополитичке доминације, тежње да по сваку цијену одржи своју хегемонију.

У том смислу, не искључујемо провокације којима ће се доказати "слабост" ЕУФОР-а и потреба њихове замјене окупаторским трупама НАТО-а.

Позивамо званичнике у БиХ да се не увуку у вјештачки наметнуту игру означеним картама, да без спољног диктата започну садржајан дијалог о актуелним унутарполитичким проблемима.

Што се тиче Русије, она досљедно полази од својих обавеза као гаранта Мировног споразума у БиХ.