latinica  ћирилица
16/08/2022 |  16:09 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Инспекција у Приватној средњој медицинској школи "Петар Кочић" (ВИДЕО)

Бесплатно школовање, пракса у Њемачкој и врхунски услови.
Приватна средња медицинска школа - Фото: РТРС
Приватна средња медицинска школаФото: РТРС

Десет бањалучких школараца полагало је наде у нову Приватну средњу медицинску школу "Петар Кочић", под покровитељством њемачке компаније "Ренафат".

Преко ноћи и путем СМС поруке, настава је отказана, а будући средњошколци само двије седмице пред почетак школске године, нашли су се у незавидном положају. Објашњење - није било довољно заинтересованих за извођење наставе.

Лиценца уредна, ђаци уписани, а врата бањалучке Приватне средње медицинске школе "Петар Кочић" ипак закључана. Иако су прошли процедуру уписа, родитељи и будући средњошколаци СМС-ом су примили непријатну вијест.

Наставе ове године ипак нема.

Кажу, одмах су се обратили Министарству просвјете и културе Републике Српске.

Након дописа родитеља на адресу ресорног министарства, по хитном поступку ангажован је Инспекторат. Наглашавају, иако ће имати ограничен избор, оштећени ученици неће остати ускраћени за школовање.

- Министарство просвјете и културе већ је контактирало са родитељима, понудило могућа рјешења. Родитељи су свакако ти који ће одлучити у коју од школа ће дјецу уписати, сходно слободним мјестима у школама које су доступне након ових уписних политика, а има их - појаснила је ресорна министарка Наталија Тривић.

Просвјетна инспекција већ сутра ће посјетити спорну школу. Сви недостаци, поручују, биће санкционисани: "С обзиром на то да је, према члану 39 Закона о инспекцијама Републике Српске, инспектор у обавези да се најави код субјекта надзора, у овом случају Средња медицинска школа "Петар Кочић" Бањалука, поступајући инспектор је данас најавио инспекцијски надзор који ће се извршити сутра 17. 8. 2022. године."

Бошко Бањац, који је требало да буде директор ове школе, у кратком телефонском разговору поручио је да је он само техничко лице, те да није дужан да даје одговоре.

Ова школа креирала је привлачне услове, па су потенцијалним ученицима нудили бесплатно школовње и уџбенике, плаћену праксу у Њемачкој у трећем и четвртом разреду.

Упркос свему, на школовање у овој приватној школи одучило се свега 10 ученика.