latinica  ћирилица
16/08/2022 |  16:10 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Додик: Турковићева покушава да направи додатни метеж; БиХ је бесмислена и подијељена (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да нема нити једне формалне одлуке којом би се БиХ прикључила глобалној иницијативи САД у вези са Украјином, истичући да министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић тиме само покушава да направи додатни метеж.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Она је неовлаштена за тако нешто. Спољнополитичка питања су у искључивој надлежности Предсједништва БиХ, које није заузело тај став. Причао сам и са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и на Савјету министара нема тако нешто - рекао је Додик.

Додик је истакао да је ријеч о личном мишљењу министра иностраних послова у Савјету министара, појашњавајући да је направљена прича да, уколико Турковићева нешто каже, да је то став БиХ, што није тачно.

- Нема нити једне формалне одлуке да се БиХ придружила и санкцијама према Русији, па неће се придружити нити према овом. Она може да даје своје ставове - рекао је Додик.

Истакао је да таква ситуација само показује колико је БиХ бесмислена, подијељена и нема органе који функционишу.

- Све је то карикатура и она очигледно игнорише све то. Они најбоље руше БиХ. За такву причу нема сагласности на Предсједништву и неће је ни бити - истакао је Додик.

У данашњем саопштењу Министарства спољних послова у Савјету министара наводи се да се "БиХ прикључује глобалној иницијативи САД против привођења и депортације особа на територији Украјине под контролом Руске Федерације", на позив државног секретара САД Ентонија Блинкена.

- Придружујемо се осуди активности такозване операције филтрације за притварање и присилну депортацију украјинских цивила у Русију - прецизира се у саопштењу.