latinica  ћирилица
16/08/2022 |  16:17 ⇒ 17/08/2022 | 09:11 | Аутор: СРНА

И пољопривредници у Брчком обухваћени пројектом мађарске подршке

Програмом помоћи Владе Мађарске привреди Републике Српске, коју су договорили премијер Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, биће обухваћени и пољопривредници у Брчком, потврдио је шеф Одјељења за пољопривреду Владе дистрикта Миленко Нинковић.
Помоћ пољопривредницима Владе Мађарске у Српској (ФОТО: уступљена фотографија) -
Помоћ пољопривредницима Владе Мађарске у Српској (ФОТО: уступљена фотографија)

То значи да ће сви они који су уписани у регистар пољопривредних газдинстава у Брчком и посједују пољопривредно земљиште у Брчком, без обзира да ли су држављани Републике Српске или Федерације БиХ, моћи аплицирати за бесповратна средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра.

Средства се могу користити за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата мађарске производње.

Представници Фондације "Прогресус", која је основана у циљу реализације овог пројекта, уприличиће у Дому културе у Брчком сутра у 16.00 часова јавну презентацију на којој ће заинтересоване пољопривреднике из Брчког упознати са условима пријаве на јавни позив, који ће бити расписан 1. септембра.

Представници Фондације о томе су и званично обавијестили Нинковића.

Предсједник Скупштине дистрикта Брчко Синиша Милић захвалио је и Републици Српској и Мађарској и свима другима који су одлучили да кроз овај програм подрже и пољопривреднике у Брчком.

- Република Српска и Додик и на овај начин показују разумијевање за потребе пољопривредника у Брчком, али и конкретно, по ко зна који пут, потврђују апсолутну посвећеност подршци развоју дистрикта Брчко, на чему смо им веома захвални - рекао је Милић.

Фондација за одрживи развој Републике Српске "Прогресус" објавиће 1. септембра јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата у оквиру реализације првог Програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.