latinica  ћирилица
16/08/2022 |  17:49 ⇒ 17:53 | Аутор: sputniknews.com

Оштра порука Пекинга: Кина се не може укротити - не плаши се сила зла

Кинеска Народноослободилачка армија не плаши се својих непријатеља и спремна је да се бори за суверенитет земље усред покушаја Сједињених Америчких Држава да пољуљају стабилност у азијско-пацифичком региону, изјавио је данас кинески министар одбране Веи Фенге.
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO, илустрација) -
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO, илустрација)

- Председавајућа Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси недавно је посјетила Тајван, што је било грубо кршење суверенитета и територијалног интегритета Кине. То је изазвало негативне ефекте на мир и стабилност у региону и у Тајванском мореузу - поручио је он у видео обраћању на 10. Московској конференцији о међународној безбједности.

Како је рекао, Кина не може да се "укроти", не плаше се сила зла, као ни непријатеља.

- Одлучни смо и спремни да се боримо са сваким непријатељем - указао је Веи.

Подсјетио је да је Тајван саставни дио Кине и да је Пекинг сва та питања сматрао унутрашњим политичким проблемима, у које ниједна друга земља нема право да се мијеша.

- Сепаратисти који се залажу за такозвану независност Тајвана сигурно ће сломити врат. Покушаји спољног мијешања осуђени су на пропаст - додао је кинески министар.

Веи је подсјетио да је став Кине по питању Тајвана уживао подршку већине земаља свијета.

- Више од 170 земаља недавно је издало релевантне изјаве како би подржале жељу Пекинга да заштити свој суверенитет - поручио је кинески министар.

Такође је указао на важну улогу држава чланица Шангајске организације за сарадњу у контексту "дестабилизујућих акција Вашингтона у региону".

- КНА изводи војне вјежбе великих размјера око Тајвана које су легитимне и исправне акције и које имају за циљ заштиту суверенитета наше земље - закључио је Веи.