latinica  ћирилица
16/08/2022 |  21:40 ⇒ 17/08/2022 | 10:28 | Аутор: СРНА

Околић изненађен образложењем војног аташеа Њемачке у БиХ

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић изјавио је да је изненађен образложењем војног аташеа Њемачке у БиХ пуковника Франц-Јозефа Нолтеа везано за информацију да још нема сагласности за провођења техничког споразума у касарни у Добоју због реторике која наводно долази из Републике Српске.
Мирко Околић - Фото: РТРС
Мирко ОколићФото: РТРС

Околић је појаснио да је током данашњег састанка војни аташе Њемачке Нолте рекао да није сигуран да ће Министарство иностраних послова Њемачке дати сагласност за реализацију техничког споразума везаног за локацију касарне у Добоју.

- Као разлог је наведено да политичари из Републике Српске не гледају благонаклоно на њемачке припаднике у ЕУФОР-у и због њихове забринутости о најавама евентуалног формирања оружаних снага Републике Српске - рекао је Околић за Срну, истичући да је изненађен овако директним образложењем.

Замјеник министра одбране је нагласио да се оваквим ставом Њемачке управо даје вјетар у леђа онима који не желе добро БиХ, те да је чудно да се сви хвале реформом одбране, а да истовремено нису спремни да улажу у Министарство одбране и Оружане снаге на територији Републике Српске.

- Таквим односом се не прави добра клима. Војни аташе није експлицитно рекао да неће бити реализован технички споразум у Добоју, већ да није дата сагласност Министарства иностраних послова Њемачке. Скренуо сам му пажњу да поред представника српског народа у касарни у Добоју раде и Бошњаци и Хрвати - рекао је Околић.

Замјеник министра одбране скренуо је пажњу да донатори углавном никад нису постављали никакве услове, наглашавајући да из Републике Српске није било никакве ратне реторике.

- Није добро што неке дипломате дају изјаве како ће обучавати и опремати Оружане снаге БиХ како би се могле бранити. Питање које се поставља је од кога ће се бранити и да ли ће бити јединствени - додао је Околић.