latinica  ћирилица
17/08/2022 |  07:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Абас позвао Њемачку да призна државност Палестине

Палестински предсједник Махмуд Абас позвао је Њемачку и друге европске земље да признају државност Палестине и да подрже напоре које он улаже у проналажење рјешења блискоисточног сукоба.
Махмуд Абас и Олаф Шолц (Фото:  EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Махмуд Абас и Олаф Шолц (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

У извјештају турске агенције Анадолија се наводи да је Абас поручио да би признавање државности Палестине помогло и подржало проналажење рјешења.

- Све што желимо је слобода и стабилност у сувереној и демократској држави у којој ће сви грађани уживати једнака права - рекао је Абас критикујући владу Израела због подривања мировних напора и примену "система апартхејда" против палестинског народа.

- Палестина је под вишедеценијском окупацијом и томе мора доћи крај - поручио је Абас и посебно нагласио да би признавањем палестинске државност од стране више земаља Палестина добила пуноправно чланство у Уједињеним нацијама што би дало подстицај преговарачком процесу и олакшало проналажење рјешења за израелско-палестински сукоб.

Њемачки канцелар Олаф Шолц је изразио подршку своје владе рјешењу о двије државе и критиковао је ширење јеврејских насеља које је довело до избијања нових напетости у региону.

Међутим Шолц је указао да са Абасом има бројних разлика у ставовима, укључујући и опис Израела као "државе апартхејда".

- Мислим да то не описује тачно ову ситуацију - рекао је Шолц истакавши да ће влада Њемачке наставити да подржава међународне напоре за постизање политичког рјешења блискоисточног сукоба, а не једностраних иницијатива које би могле да подрију такве напоре.

- Палестина има статус посматрача у УН и не мислим да је сада прави тренутак да се то мијења - поручио је Шолц.