latinica  ћирилица
17/08/2022 |  07:43 ⇒ 07:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Бајден потписао закон о клими вриједан 430 милијарди долара

Амерички предсједник Џозеф Бајден потписао је закон вриједан 430 милијарди долара, који се сматра највећим пакетом климатских мјера у америчкој историји и има за циљ да смањи емисије штетних гасова, али и да снизи цијене лијекова који се издају на рецепт и растућу инфлацију, преноси Ројтерс.
Бајден потписао закон о клими вриједан 430 милијарди долара (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO) -
Бајден потписао закон о клими вриједан 430 милијарди долара (Фото: EPA-EFE/JIM LO SCALZO)

Законом који је Бајден потписао јуче на церемонији у Бијелој кући, уз присуство водећих демократа, обухваћена су најзначајнија улагања федералних власти у борби против климатских промјена од око 375 милијарди долара током 10 година.

Њиме је предвиђено и ограничавање цијене лијекова на 2.000 долара годишње на трошак грађана који су осигурани кроз федерални здравствени програм.

Такође закон ће помоћи око 13 милиона Американаца да плате здравствено осигурање продужавањем субвенција које су одобрене током пандемије коронавируса, и обезбиједиће да корпорације и богати плаћају порезе које дугују.

Демократе су поручиле да ће то све помоћи у борби против инфлације смањењем федералног дефицита.

Нешто раније је Доњи дом америчког Конгреса усвојио предлог закона о климатским промјенама, здравству и порезима, који се још назива и закон о смањењу инфлације, а прије њега је то учинио и Сенат, пренијели су амерички медији.