latinica  ћирилица
17/08/2022 |  08:40 ⇒ 08:42 | Аутор: СРНА

Отворена изложба слика Мире Маодуш "У част Пушкину"

У Требињу је отворена изложба слика "У част Пушкину" аутора Мире Маодуш на којој су изложене слике великих формата које је посветила бардовима свјетског пјесништва - Пушкину, Јесењину, Рембоу, Бодлеру и Дучићу.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Маодушова је рекла новинарима да је ова изложба раније приређена у Београду и Паризу, те да ће послије Требиња бити представљена у Ливорну, гдје је некада имала атеље.

- Изложба ће у октобру бити представљена у Токију и Торонту, али и у Румунији. Жеља ми је да Јован Дучић уз Пушкина оде у свијет. На изложби су представљене 24 слике - изјавила је Маодушова.

Изложбу је синоћ у Културном центру отворио представник Конзулата Србије у Требињу Мирослав Марковић који је рекао да је ово велики догађај за Србију и Републику Српску, наводећи да је источна Херцеговина постала дио свјетске културне мисије академске сликарке Мире Маодуш.

- Она је као велики родољуб жељела да европској културној сцени представи великог пјесника Јована Дучића и да промовише ћирилицу у свијету. Својим вишедеценијским умјетничким стваралаштвом доказује да култура нема граница. Њен поклон Требињу је значајно културно наслијеђе којим ће се град и цијела регија поносити у свијету - навео је Марковић.

Начелник градског Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић рекла је новинарима да је ауторка свјетско име, референтан умјетник и амбасадор културе Херцеговине, јер је Херцеговина извориште ћирилице.

- У Херцеговини се ћирилица најбоље показује као основа нашег живота, националности и духовности. Ово што се вечерас догађа у Требињу је слика наше цјеловитости са Србијом јер наша пријестоница је Београд, а Мира је наш амбасадор - навела је Скочајићева и додала да је Маодушова поклонила један број радова требињском матичном Музеју.

Мирела Пудар, директор Галерије 73 у Београду, једног од коорганизатора изложбе у Требињу, рекла је да свијет обиљежава умјетност Мире Маодуш од Париза преко Београда, Торонта, Италије и да се на тој културној мапи нашло и Требиње.

- Мира Маодуш жели да Дучића представи Европи. Свима је познато да је он волио Француску, да је био заљубљен у италијанску књижевност и умјетност, али Европа мало зна о Дучићу као књижевнику - додала је Пударова.

Она је истакла да ауторка овом изложбом жели да докаже да умјетност не познаје границе, нити било какве политике, те да култура и умјетност познају само један језик.

Мира Маодуш је рођена у селу Медак код Госпића 1942. године. Њена мајка Софија Тесла је братаница Николе Тесле. Мира је студирала сликарство у Школи за примијењене умјетности у Франкфурту, гдје јој је један од професора био Јозеф Бојс, затим на академијама у Венецији и Паризу. Магистрирала је историју умјетности на Универзитету у Милану.

Скоро двије деценије у свом раду посвећена је ћирилици, коју у својим дјелима брижљиво представља широм свијета.

Музеји и галерије у Француској, Италији, Србији, БиХ, Канади и Јапану ће ову годину посветити самосталним изложбама Мире Маодуш, једне од најзначајнијих српских умјетница са завидном међународном умјетничком репутацијом како би прославили њен допринос историји савремене умјетности.