latinica  ћирилица
17/08/2022 |  10:06 ⇒ 10:20 | Аутор: ТАНЈУГ

С. Македонија уводи 1. септембра мјере за уштеду 15 одсто струје

У Сјеверној Македонији ће 1. септембра ступити на снагу мјере које би требало да омогуће уштеду струје до 15 одсто.
Сијалица (Фото илустрација: EPA/JOCHEN LUEBKE) -
Сијалица (Фото илустрација: EPA/JOCHEN LUEBKE)

У одлуци владе, која је донесена на сједници у уторак, дате су препоруке домаћинствима и предузећима, и конкретни задаци државним институцијама, извијестила је телевизија Сител.

На наредној сједници владе требало би да буде донесена одлука о проглашењу кризе у енергетском сектору. За сада нема најава о рестрикцијама струје, а из владе најављују повећање производње, додаје македонски медиј.

Мјере су подијељене у неколико категорија, у зависности од тога да ли су за домаћинства, предузећа или објекте, институције и државна предузећа, саопштио је министар привреде Крешник Бектеши.

Гашење декоративне расвјете на јавних зградама и споменицима културе, гашење сијалица када има довољно дневне свјетлости, хлађење клима уређајима на температури не нижој од 27 степени и гријање на не већој од 20 степени, гашење рачунара након рада, редовна замјена филтера на гријним и клима уређајима, замјена прозора оним енергетски ефикасним, само су дио задатака утврђених за државне институције.

Домаћинствима се препоручује да бојлер укључују само када постоји потреба за топлом водом и по могућству када је јефтина струја, затим рационална употреба грејних тела, сијалица, изолација плафона, спољних зидова и прозора...

Пословној заједници се налаже да искључи декоративну расвјету на свим зградама, да не користи осветљење у унутрашњим просторијама, холовима и канцеларијама у периоду када има довољно дневне свјетлости, рационално гријање и хлађење клима уређајима, примјена нових технологија за побољшање енергетских перформанси индустријских постројења...

Уколико се не постигне циљ од 15 одсто уштеде електричне енергије, Бектши је најавио да ће услиједити санкције за челнике институција у складу са етичким кодексом.

Сваког 15. у мјесецу, почев од септембра, јавно ће се објављивати рачуни за струју државних институција. Циљ није само да грађани имају увид у потрошњу, већ и да знају да ли су испоштоване обавезе владе о штедњи. Извештаје институција о утрошеној електричној енергији објављиваће Министарство привреде.