latinica  ћирилица
17/08/2022 |  10:11 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Вишковић упркос изазовима поносан на рад Владе; Остварени значајни макроекономски показатељи (ВИДЕО)

Сви показатељи у 2022. години у Републици Српској су бољи него што су били у 2019. Све је провјерљиво и доступно у Заводу за статистику, поручио је премијер Републике Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је рекао да је поносан на рад Владе у његовом мандату, која је упркос епидемији вируса корона од 2020. године до данас, те руско-украјинском сукобу који је довео до инфлације и поремећаја на свјетском тржишту, успјела да оствари значајне макроекономске показатеље у Српској.

Вишковић је у интервјуу за Срну истакао да су сви показатељи у 2022. години у Српској бољи него што су били у 2019. и да су провјерљиви и доступни у Заводу за статистику Републике Српске.

РАСТОМ ПЛАТА У СРПСКОЈ ШТИЋЕН СТАНДАРД ГРАЂАНА

Вишковић је рекао да је просјечна плата у Републици Српској у јуну износила 1.157 КМ и да раст плата у Српској од 16,8 одсто значи да је Влада Републике Српске предузимала мјере у економској сфери.

- Растом плата "пеглали" смо инфлацију и на неки начин штитили стандард наших грађана - истакао је премијер Републике Српске.

Вишковић је напоменуо да су власти биле предмет подсмјеха од опозиције и неких аналитичара када је најављивано да је циљ да просјечна плата у Републици Српској износи 1.200 КМ.

- Поручујем им да ћемо сигурно то урадити исто као што смо 2019. године били најавили да је циљ просјечна плата од 1.000 КМ, када смо на исти начин разапињани по разним медијима - рекао је Вишковић.

Он је рекао да је најнижа плата у Републици Српској већа него у Србији, Бугарској, Сјеверној Македонији, Албанији, те у ФБиХ.

- Само прије двије-три године било је незамисливо да просјечна или најнижа плата у Српској буде већа него у ФБиХ, која има и више становништва и већи БДП - рекао је Вишковић.

РАСТ БДП-а И ИНФЛАЦИЈА У СРПСКОЈ

- БДП у Републици Српској у првом тромјесечју ове године повећан је за 4,3 одсто у односу на исти период прошле године, што значи да у Српској није све тако црно како то неки из опозиције желе да прикажу - рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да је збирна инфлација у јуну ове године у Републици Српској у односу на исти мјесец прошле године већа за 14,3 одсто, али и да раст плата у Српској износи 16,8 одсто.

Он је рекао да се тренутно примјећује, што је добро, да инфлација полако стагнира у односу на претходне мјесеце.

Према његовим ријечима, у односу на мај ове године раст је свега за 1,1 одсто, што значи да се може очекивати да у другом кварталу 2022. године дође до стагнације инфлације или да се заустави или да дође до њеног пада.

Он је рекао да је у јуну ове у односу на јуни прошле године највећи раст цијена у Републици Српској био у сфери масноћа и уља око 66 одсто, у области енергената нафте и нафтних деривата око 55 одсто, док су хљеб и остале животне намирнице везане за производе од брашна имале раст цијена око 22 одсто.

НАЈБОЉИ КОЕФИЦИЈЕНТ РАСПОДЈЕЛЕ СРЕДСТАВА ОД КАДА ПОСТОЈИ УИО

Он је навео да је у трећем кварталу ове године – јули, август и септембар Република Српска има коефицијент 34,97 расподјеле средстава ПДВ-а коју ради Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, што је најбољи коефицијент који је Републици Српској припао од постојања УИО.

Вишковић је рекао да су мјере Владе Републике Српске у погледу повећања плата, пензија, повећања минималне плате и давања једнократне помоћи грађанима утицале да се повећа јавна потрошња у Српској, а тиме и да се расподјела коефицијента у УИО значајно помјери у корист Републике Српске.

Он је подсјетио да је у Републици Српској од 1. јануара дошло до раста плата и пензија, социјалних и борачких давања, као и у мају, те у августу гдје је са синдикатом договорено за 55.000 радника у јавној управи да свако добије номинално на своју плату по 100 КМ које су испреговарали Влада и синдикат.

- Све то је утицало и на коефицијент расподјеле ПДВ-а. Зато су се у другом ентитету забринули или побунили, али ово је разлог зашто се то дешава - рекао је премијер Српске.

Вишковић је рекао да је Влада Републике Српске у посљедњих мјесец дана исплатила једнократну новчану помоћ од 100 КМ за 130.000 младих од 16 до 30 година за шта је било потребно исплатиити око 13 милиона КМ, истичући да ће ова помоћ младима бити поновљена у септембру.

Он је рекао да је у Републици Српској јуче кренула исплата једнократне новчане помоћи по 100 КМ пензионерима. За једнократну новчану помоћ за борце исплаћен је 21 милион КМ, док је и раније исплаћивана помоћ за борце старије и млађе од 65 година којима је једино примање борачки додатак.

НАЈВЕЋИ БРОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У СРПСКОЈ - ПРЕЂЕНА ЦИФРА ОД 320.000

Предсједник Владе је рекао да су сви показатељи у 2022. години у Српској бољи него што су били у 2019.

- Изволите провјерите БДП, просјечну плату и број запослених који је први пут у Српској прешао цифру од 320.000 осигуранка и сада износи близу 323.000, односно највећи број запослених од када постоји Српска - рекао је Вишковић.

Он је рекао да Република Српска од марта 2020. године, односно од почетка епидемије вируса корона до данас има 10.000 више запослених него оних који су остали без посла, наводећи да овај податак руши причу критичара како се у Српској не може живјети.

ЗАТРАЖЕНО ДА ИНСПЕКТОРАТ ЈАЧЕ КРЕНЕ У КОНТРОЛУ ЦИЈЕНА НАФТЕ И НАФТНИХ ДЕРИВАТА

Премијер Српске истакао је да ће инспекцијски органи појачати контроле како би натјерали даваоце било каквих услуга да своје цијене сада прилагоде новонасталој цијени нафте и нафтних деривата.

Вишковић је рекао да цијене нафте и нафтних деривата у Републици Српској у посљедњих мјесец дана значајно стагнирају или имају значајан пад, подсјетивши да је цијена литре евродизела у малопродаји била преко 3,6 КМ, док је данас има и продајних мјеста са цијеном испод три КМ.

Он је рекао да је од Инспектората Републике Српске тражио да "жешће крену" у малопродаји у контролу свих цијена нафте и нафтних деривата, јер постоје значајна одступања од једног до другог продајног мјеста или једног и другог дијела Републике Српске, а не би требала да буде разлике.

- Нисам примијетио да смо имали пад цијена осталих намирница у Републици Српској када је дошло до пада цијена нафте и нафтних деривата, док су сви раније у обрнутој ситуацији поскупљења правдали растом нафте и нафтних деривата - рекао је Вишковић.

ЦИЈЕНА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ ЗА ГРАЂАНЕ ДУПЛО ЈЕФТИНИЈА ОД ПРОИЗВОДНЕ

Вишковић је рекао да је посебно поносан на чињеницу да цијена електричне енергије у Републици Српској скоро дупло јефтинија за грађане него што је производна цијена.

- Република Српска има цијену електричне енергије око 22,5 евра по мегават часу, док је производна цијена у термоелектранама око 45 евра по мегават часу - истакао је премијер Српске.

Он је нагласио да је то могуће јер Република Српска има свој ресурс – електричну енергију и тржишне вишкове које пласира на инострана тржишта и на тај начин компензује овај губитак који се свјесно прави везано за ове цијене.

Вишковић је истакао да су власти Републике Српске оваквом политиком спасиле велики број грађана Српске јер није било удара на њихове кућне буџете, подсјетивши да је данас цијена електричне енергије на свјетским берзама око 400 евра по мегават часу.

Он је истакао да и привреда Републике Српске плаћа значајно мању цијену електричне енергије у односу на привреднике у ФБиХ и региону.

Вишковић је подсјетио да је Српска расписала јавни позив за изградњу соларних панела у Републици Српској за домаћинства и привреду.

Он је позвао грађане Српске да се упознају са овим јавним позивом.

ИНДУСТРИЈСКА ПРОИЗВОДЊА

Вишковић је рекао да је у првих шест мјесеци ове године индустријска производња у Републици Српској већа за 5,1 одсто у односу на исти период прошле године, истичући да то значи да Српска има привредну активност.

Он је рекао да је спољнотрговински салдо Републике Српске за први шест мјесеци 2022. године већи за 35 одсто у односу на исти период лани, извоз је већи за 35,6 одсто, док је увоз био око 35 одсто.

Према његовим ријечима, за првих шест мјесеци ове године покривеност узвоза извозом у Српској износи 80,5 одсто.

- Ови подаци показују да Република Српска има производе који могу да се пласирају на европско и свјетско тржиште - указао је Вишковић.

ОБРАЗОВАЊЕ - ДОДАТНИХ 1,7 МИЛИОНА КМ ЗА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ

Вишковић је подсјетио да је Влада Републике Српске одобрила додатних 1,7 милиона КМ за набавку бесплатних уџбеника за основце у Републици Српској, наводећи да су овдје укључена сва дјеца од првог до петог разреда, сви побједници републичких такмичења, као и дјеца из вишечланих породица три плус.

АГРАРНИ БУЏЕТ ВЕЋИ НЕГО У ФБиХ

Премијер Вишковић је рекао да је у буџету и ребалансу буџета за ову годину за аграрни буџет Републике Српске издвојено 75 милиона КМ, истичући да је од почетка ове године до данас додатно одобрено 35 милиона КМ за пољопривреду из Компензационог фонда.

- То је укупно 110 милиона, што је више него аграрни буџет ФБиХ, гдје је дупло већи број пољопривредних газдинстава - рекао је Вишковић.

Он је рекао да је Компензациони фонд Републике Српске од марта 2020. године до данас одобрио 320 милиона КМ за здравство, привреду, запошљавање, а само од почетка ове године до данас издвојено је 75 милиона КМ.

Вишковић је рекао да је у пољопривреди за набавку нове механизације умјесто планираних 14 милиона КМ одобрен 21 милион КМ, те за запошљавање умјесто 14 милиона КМ одобрено је 28 милиона јер није одбијен нико ко се пријавио и испунио услове.

Он је рекао да је велики подстрек пољопривредницима и пројекат мађарске подршке који каже да за набавку опреме која мора бити мађарске производње могу да добију и 70 одсто неповратних средстава, уз њихово учешће 30 одсто, а по појединачном газдинству може бити до 25.000 евра.

УКУПНИ ДУГ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ 43,4 ОДСТО БДП-а, А ЈАВНИ 35,8 ОДСТО

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да укупан дуг Српске који подлијеже законском ограничењу на дан 31. март 2022. године износи шест милијарди КМ и то је 43,4 одсто БДП-а, док јавни дуг Републике Српске који подлијеже законском ограничењу износи 4,9 милијарди КМ или 35,8 одсто БДП-а.

- Према међународним нормама, укупни дуг је до 60 одсто БДП-а, а јавни до 55 одсто БДП-а. Јесмо ли презадужено друштво? Нисмо - рекао је Вишковић.

Вишковић је рекао да ови подаци показују да Република Српска није презадужено друштво, како то тврде људи из опозиције.

САРАДЊА СРПСКЕ СА СРБИЈОМ

Вишковић је истакао да Република Српска има добру сарадњу са Србијом, истичући пројекат "Горња Дрина", те изградњу ХЕ "Бук Бијела", ХЕ "Фоча" и ХЕ "Паунци".

- Ови пројекти ће бити реализовани без обзира на опструкције које долазе из Сарајева. У суштини ови пројекти су добри за читаву БиХ и не могу нанијети штету једном ентитету - рекао је Вишковић.

Он је рекао да се тамо раде озбиљни радови и пројектовање, те да очекује да до краја ове и почетком идуће године на почетку грађевинске сезоне крене са изградњом бране и главног објекта на ХЕ "Бук Бијела".

Вишковић је рекао да очекује да се врло брзо крене и у реализацију пројекта "Дабар" који се ради са кинеским партнерима, а врло брзо се са кинеским партнерима очекује потписивање уговора за изградњу ауто-пута од Вукосавља до Брчког, истичући да су у току радови на изградњи ауто-пута на коридору "Пет це".

Он је рекао да су завршени радови у вези експропријације земљишта, те да се крајем августа очекује почетак радова на изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор.

Вишковић је рекао да су почели радови и на изградњи ауто-пута од Раче до Бијељине, којег Српска заједно ради са Србијом.

ГАСИФИКАЦИЈА СРПСКЕ

Вишковић је рекао да Српска не жели да одустане од пројекта гасификације Српске, већ жели са руском компанијом "Гаспром" да настави тај пројекат.

- Идемо у реализацију тог пројекта уз изградњу гасних електрана. Руска компанија Зарубрежњефт је недавно саопштила да жели у рафинерији нафте у Броду да гради гасну електрану и Република Српска даје пуну подршку том пројекту", закључио је Вишковић.

БРЗА ЦЕСТА БИЈЕЉИНА-ПОДРОМАНИЈА И ФОЧА ТРЕБИЊЕ

Вишковић је рекао да би у наредним данима требао имати још један састанак са кинеским партнерима који су доставили иницијално писмо свог интересовања за изградњу брзе цесте од Бијељине према Подроманији, а онда од Фоче до Требиња.

- Ми сада проучавамо све те услове који су дати у писму и када будем имамо све потребне информације позваћу их на разговор да покушамо приближити питања о којима имамо различите ставове - рекао је Вишковић и истакао да то нису лагани преговори.

САРАДЊА ДВА ПРЕМИЈЕРА

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да је задовољан сарадњом са федералним премијером Фадилом Новалићем и да су у успјели ријешити она питања која су у њиховој надлежности.

Он је подсјетио да су успјели договорити да одблокирају огромна средства која су била заробљена у "Електропреносу", што је велики помак за све у БиХ.

Вишковић је подсјетио и на тужбе и контратужбе јер су велика средства била заробљена у УИО, коефицијент расподјеле је био заблокиран скоро двије године на 32,17, да би био повећан на 34,97 што су милиони КМ - те су и то договорили.

Он је истакао да су са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом договорили инфраструктурне пројекте од значаја за БиХ, које су предложили Српска и ФБиХ, а које су кандидовали према међународним финансијским институцијама.

- Ту нико није никоме ништа оспоравао. Тако треба да сарађују двојица премијера - рекао је Вишковић.