latinica  ћирилица
17/08/2022 |  12:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Почетак снимања филма "Златни рез 42" заказан за 21. август

Сценарио који је чекао више од три деценије почиње да се реализује под редитељском палицом Лордана Зафрановића, који је почетак снимања филма "Златни рез 42" заказао за 21. август, саопштили су продуценти.
Лордан Зафрановић - Фото: РТРС
Лордан ЗафрановићФото: РТРС

Како је од раније познато, текст "Дјеца Козаре" који је Арсен Диклић написао још 1986, Зафрановић је адаптирао и увео поједине нове сцене, како би што верније приказао догађаје из љета 1942. године.

Већ првог снимајућег дана, пред камерама ће бити глумачки бард Предраг Мики Манојловић, којем ће се у каснијим радним етапама придружити и Леон Лучев, Џек Димић и Ирфан Менсур.

У наредном периоду, биће дефинисана цјелокупна глумачка постава коју ће чинити глумци из цијеле бивше Југославије.

- Овај филм доноси једну важну поруку - да је на овим нашим просторима могућ суживот. Како се каже: не треба заборавити зло, али ваља нам живјети заједно. Ту смо гдје смо. Без обзира на све историјске трзавице, балкански народи морају наћи начин да живе у добру, не у злу- изјавио је Зафрановић пред почетак снимања.

Ауторску екипу, предвођену Зафрановићем, чини више од 60 професионалаца из цијелог региона, снимање ће имати два дијела и планирано је да траје скоро годину дана.

Цијели пројекат, који чини филм и ТВ серија од шест епизода, подржан је од стране Филмског центра Србије, Секретаријата за културу АП Војводине, Телекома Србије и Владе Републике Српске.