latinica  ћирилица
17/08/2022 |  12:43 ⇒ 14:28 | Аутор: sputniknews.com

МИП Русије: Жито кренуло, глобалне глади неће бити

У Москви се надају да глобалне глади неће бити, цијене жита су у паду, изјавио је директор Департмана за економску сарадњу при Министарству иностраних послова Русије Дмитриј Биричевски.
Пшеница (Фото архив: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV) -
Пшеница (Фото архив: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV)

- Хајде да не будемо потпуни песимисти. Надам се да глобалне глади неће бити, штавише, цијене жита су у незадрживом паду у посљедњих неколико мјесеци. Умногоме је то захваљујући споразумима који су били постигнути између Русије, Уједињених нација, Турске и Украјине - изјавио је Биричевски за ТВ канал “Русија 24“.

Он је објаснио да су у току испоруке руског жита у разне крајеве свијета, почеле су и прилично активно се одвијају испоруке украјинског жита из црноморских лука. Друга ствар је, истакао је, што сво жито заправо не долази до земаља којима је потребно, већ заврши негдје у Европи или у неким прилично богатим земљама.

Истовремено, истакао је дипломата, постоји опасност од високог раста цијена енергената и “због тога ће се смањити конкурентност европске индустрије“.

Русија отворена за све

Биричевски је такође нагласио да се Русија ни за кога не затвара и да је спремна да помаже бизнисменима и инвеститорима чак и из непријатељских земаља, уколико желе да раде у Русији, плаћају порезе и унапређују свој бизнис, упркос вољи или сигналима њихових Влада.

Он је оцијенио и да робна размјена Кине и Русије расте огромним темпом и да је у прошлој години износила око 140 милијарди долара.
С друге стране, како је истакао, конфронтација између Сједињених Америчких Држава и Кине због Тајвана неизбјежно ћ довести до погоршања ситуације у привреди и Вашингтону неће бити лако.

Дипломата је закључио да Пекинг високо цијени изјаве руског лидера Владимира Путина да је посјета предсједнице Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајвану била детаљно испланирана провокација.

Извоз украјинског жита из црноморских лука одвија се у оквиру прехрамбеног споразума који су 22. јула потписали представници Русије, Украјине, Турске и УН. Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на свјетска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбједан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.