latinica  ћирилица
17/08/2022 |  13:32 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Раст инфлације у Србији

Инфлација у Србији наставила је да расте и у јулу је износила 12,8 одсто међугодишње, на шта је највише утицало поскупљење хране и енергената, саопштила је Народна банка Србије.
Трговина - Фото: РТРС
ТрговинаФото: РТРС

У августовском извјештају о инфлацији НБС наводи се да се очекује да ће инфлација у трећем кварталу достићи врхунац, а затим почети да пада.

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић рекла је да се очекује да ће на постепено опадање инфлације утицати заоштравање монетарних услова, слабљење глобалних фактора који утичу на цијене хране и енергената, али и мјере Владе Србије о ограничењу појединих цијена.

У извјештају се истиче да је неизвијесност остварења пројекције инфлације и бруто домаћег производа и даље велика и да се она највише односи на факторе из међународног окружења, прије свега, ефекти конфликта у Украјини и расположивост енергената и њихове цијене, те изгледи глобалног привредног раста.

Када је ријеч о домаћим факторима, ризици пројекције се у највећој мјери односе на исход овогодишње пољопривредне сезоне, као и кретања у сектору енергетике.

Како су објаснили, енергетска кретања се односе на обим производње угља и струје на домаћем тржишту, цијене увоза гаса изнад уговореног нивоа са Русијом, као и мјере које ће Влада Србије предузети да обезбиједи енергетску сигурност на домаћем тржишту.