latinica  ћирилица
17/08/2022 |  13:43 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

"Судије Уставног суда ФБиХ из реда Хрвата биране према жељама бошњачких странака"

Посланик у Хрватском сабору Радоје Видовић изјавио је да у Уставни суд Федерације БиХ никад није изабран судија из реда хрватског народа којег је подржао Хрватски клуб у федералном Дому народа, већ увијек они које подржавају бошњачке политичке странке.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

- Сви који прате политичка збивања знају да једну важну позицију као што је директор Федералне управе полиције, која по Уставу припада хрватском народу годинама, не можемо попунити зато што бошњачка политичка елита сматра да то мјесто не може припасти Хрватима - рекао је Видовић.

Он је рекао да се нада да ће "Кристијан Шмит вратити бар дио права одузетих Хрватима", истичући да га кампања на бошњачкој политичкој сцени уопште не изненађује.

- Била је довољна само најава да ће Шмит бар дјелимично исправити неправде које су годинама чињене према Хрватима да се та политика разоткрије пред цијелим свијетом - рекао је Видовић за РТВ Херцег-Босне.

Коментиришући Шмитово писмо упућено предсједнику и потпредсједницима ФБиХ у вези са именовањем судија Уставног суда, Видовић је рекао да се на овом питању види једностраност дјеловања ОХР-а.

Он је подсјетио на своје искуство када је био у федералном Дому народа, када ни за шест година нису успјели именовати судију Уставног суда ФБиХ из реда хрватског народа.

- Нисмо успјели из једног разлога - ниједанпут када би Хрватски клуб подржао неког кандидата он није могао проћи. И тад то није био проблем, никада - рекао је Видовић.