latinica  ћирилица
17/08/2022 |  14:05 ⇒ 20:05 | Аутор: СРНА

Пашалић: Смањен принос кукуруза за око 20 одсто због суше (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да се суша одразила на принос кукуруза у Козарској Дубици који ће бити мањи за око 20 одсто.
Борис Пашалић - Фото: РТРС
Борис ПашалићФото: РТРС

- Ако узмемо у обзир да је цијена кукуруза у овом моменту око 60 фенинга, а прошле године, када смо имали добру годину, била је око 40 фенинга, то смањење приноса се сада компензује знатно већом цијеном која, према нашим процјенама, не би требала да пада до жетве - рекао је Пашалић новинарима у Козарској Дубици.

Он је додао да ових дана обилази терен, те да су у ресорном министарству свјесни сушне сезоне у готово у свим дијеловима Републике Српске, као и да је суша највише изражена у Семберији и неким дијеловима Лијевче поља.

- Сматрамо да штета неће бити какву смо очекивали, али дефинитивно има проблема у Семберији, Лијевче пољу, на земљиштима која су пјесковита, брзо губе воду и тамо гдје је урађена погрешна агротехника. То је показатељ да и произвођачи некад сами себи праве штету јер не ураде адекватну агротехнику и не припреме земљиште онако како је предвиђено - појаснио је Пашалић.

Он је подсјетио начелнике и градоначелнике локалних заједница да постоји Закон о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама који је донесен 2012. године и који јасно прецизира како се врши процјена стања на терену и проглашава ванредна ситуација и елементарна непогода.

- Ове године немамо потребу за проглашавањем ванредне ситуације на територији Републике Српске, какву смо имали 2020. године због пандемије вируса корона. Сада су ти проблеми више-мање везани за неке ужа географска подручја и локалне заједнице имају обавезу по том закону да процијене штету на свом терену и да на неки начин помогну људима који су оштећени, а ако не могу, могу да се обрате Влади - рекао је Пашалић.

Одговарајући на питања новинара, он је навео да је ситуација у области воћарске производње различита, те да је данас немогуће говорити о озбиљном воћарству и повртарству без наводњавања.

- Има штете гдје нема наводњавања, али имамо и добар принос шљиве. Произвођачи који су озбиљно приступили производњи имају обезбијеђен систем за наводњавање и противградну мрежу - рекао је Пашалић.

Он је позвао произвођаче да осигурају своје усјеве и подсјетио да Министарство суфинансира ту активност са 50 одсто.

Пашалић је данас у Козарској Дубици посјетио неколико парцела, међу којима је засад кукуруза Радована Дамјановића из Драксенића.

Дамајановић, који је ове године засијао 2,5 хектара кукуруза, рекао је да је ситуација тешка јер је изостала киша у августу.

- Урадио сам квалитетну агротехнику, заорао сам ђубриво и мој је кукуруз у солидном стању. Мислим да ће приход подбацити до 30 одсто у односу на претходну годину и у зависности од сорте и земљишта - навео је Дамјановић.

Он је рекао да је задовољан ситуацијом с обзиром на то да је година сушна, али истиче да су улагања била велика.

Помоћник директора предузећа "Јелена" Козарска Дубица Милан Делић указао је на значај примјене агротехничких мјера, посебно у сушним годинама.

- Обавезно је основно ђубрење и заоравање ђубрива што дубље јер је кукуруз биљка која иде за влагом у дубину, да развија коријенов систем. Скуп је био репроматеријал, па су се пољопривредници одлучили да смање улагања 30 до 40 одсто и то се наравно одмах одражава на принос - појаснио је Делић.

Он је рекао да је сагласан са процјеном министра Пашалића да се на подручју Козарске Дубице очекује пад приноса од око 20 одсто, у зависности од типа земљишта.

- Предузеће "Јелена" под кукурузом има 195 хектара и око 1.100 хектара код коопераната, а најбољим су се показале познате стране сорте", рекао је Делић.