latinica  ћирилица
17/08/2022 |  14:22 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Унаприједити статусни и материјални положај борачких категорија

Представници Борачке организације Републике Српске упутили су апел према институцијама Српске да адекватним мјерама унаприједе статусни и материјални положај борачких категорија, те поручили да је потребно јединство ове организације.
БОРС -
БОРС

Предсједник БОРС-а Радан Остојић рекао је да је овој организацији потребно јединство као основни предуслов за њен опстанак и несметану егзистенцију, те очување Републике Српске и њеног просперитета и економског напретка.

- Осуђујемо сваки вид подјела по било ком основу и указујемо на штетне посљедице које у крајњем исходу могу довести до ерозије свега оног што смо у Одбрамбено-отаџбинском рату створили - рекао је Остојић данас новинарима у Бањалуци након састанка са генералима Војске Републике Српске и бившим предсједницима БОРС-а, на којем је донесен низ закључака о статусу и положају борачких категорија у Српској.

Генерал Војске Републике Српске Драгомир Кесеровић поручио је да БОРС тражи да се организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата третирају у складу са законом.

- Из предметне области борачко-инвлидске заштите, Република Српска може имати само једну организацију од јавног интереса, а са тим статусом тренутно их има више. То је један проблем, а други је да се минимално 20.000 бораца и њихових породица налази у стању социјалне потребе, што се мора ускоро рјешавати кроз адекватне анализе - рекао је Кесеровић.

Бивши предсједник БОРС-а Саво Цвјетиновић истакао је да се одређене подјеле у оквиру ове организације морају превазићи, те да је потребно приступити измјени садашњег статута према којем би право на чланство имали и потомци бораца.

Генерал Војске Републике Српске Момир Зец подсјетио је да ће Борачка организација у наредном периоду инсистирати на подизању централног спомен-обиљежја за све погинуле борце у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

На данашњем састанку је, између осталог, закључено да БОРС у потпуности подржава закључке Скупштине организације усвојене на сједници одржаној у јулу у Бијељини, а који се односе на унапређење статусног и материјалног положаја борачких категорија, те на друштвену улогу БОРС-а.