latinica  ћирилица
17/08/2022 |  14:33 ⇒ 18:54 | Аутор: sputniknews.com

Клаус Милер: Без руског гаса Њемачка неће преживјети дуже од два и по мјесеца

Њемачка ће, у случају потпуног прекида испорука гаса из Русије, имати довољно тог енергента само за два, до два и по мјесеца, чак и ако успије да до новембра попуни своја подземна складишта, изјавио је предсједник Федералне мрежне агенције (БНА) Клаус Милер.
Станица за компресиију гаса, Њемачка (фото: EPA-EFE / FILIP SINGER) -
Станица за компресиију гаса, Њемачка (фото: EPA-EFE / FILIP SINGER)

Он је објаснио да у овом моменту Њемачка попуњава залихе убрзаним темпом, спремајући се за зиму, али да то није повод за опуштање. Већ у октобру, према његовим ријечима, складишта треба да буду попуњена до 85 одсто капацитета, за случај неочекивано хладне јесени. Тај задатак, нагласио је, неће бити толико тешко испунити, у поређењу са задатком да се током новембра попуни 95 одсто капацитета складишта.

- Не могу да обећам да ће сва складишта гаса Њемачке у новембру бити попуњена 95 одсто, чак и ако испоруке буду стабилне. У најбољем случају три четвртине складишта гаса могу бити потпуно попуњене - оцијенио је Милер.

Тренутно се Сјеверним током испоручује око 20 одсто гаса. Због бојазни од потпуног прекида у снабдијевању, Федерална мрежна агенција ради на приоритетном добијању гаса за производне гране које су од кључног значаја за љемачку привреду.

Претходно је први замјеник шефа Међународног комитета Савјета Федерације Русије Владимир Џабаров изјавио да би Њемачка могла да донесе одлуку о покретању гасовода Сјеверни ток 2 до краја ове године, уколико се суочи с тешким посљедицама енергетске кризе.

Европа и даље трпи притисак због проблема с испорукама гаса из Русије. Извоз руског гаса је опао након почетка војне операције у Украјини. Испоруке преко Сјеверног тока 1 и украјинског гаснотранспортног система су се знатно смањиле, а преко гасовода “Јамал-Европа“ су потпуно прекинуте.