latinica  ћирилица
17/08/2022 |  15:30 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

У Бијељини промовисан пројекат подршке пољопривредницима (ВИДЕО)

У Бијељини је промовисан пројекат подршке пољопривредницима у Српској и Брчко Дистрикту.
Бијељина, пољопривредници - Фото: СРНА
Бијељина, пољопривреднициФото: СРНА

Ријеч је о пројекту Владе Мађарске вриједном 28 милиона евра бесповратних средстава намијењених за субвенционисање набавке пољопривредне механизације, опреме и алата. Заједнички пројекат прошлог новембра договорили су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и мађарски премијер Виктор Орбан.

Пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра за куповину механизације, опреме и алата мађарске производње.

Укупна донаторсак средства су 28 милиона евра, а уколико све буде потрошено, тражићемо још, истакли су у Фондацији Прогресус, која је од стране Владе Мађарске формирана за овај донатрски програм.

У канцеларијама ове фондације, које ће бити отворене у 5 градова, међу којима је и Бијељина биће и представници конзорцијума мађарских произвођача пољопривредне опреме и механизације.

Истичу да се програм се реализује већ седам година у више земаља, а да је Република Српска седми партнер.

Промоцији донатрског програма у Бијељини присутвовало је више стотина заинтересованих пољопривредника који ће од 01. септембра моћи да конкуришу за субвенционисану набавку механизације.

Министарство пољопривреде и Аграрни фонд Бијељине су значајна логистика пољопривредницима у овом пројекту.

Коначну одлуку о додјели бесповратних средстава доноси мађарска мрежа за економски развој Централне Европе.